donderdag 16 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'DICHTER. 27' met bijdragen van 35 auteurs en illustraties door Tom Heerschop

 twee minuten


DICHTER. 27 Dodenherdenking


Door de Russische invasie van Oekraïne werd het ineens opnieuw pijnlijk duidelijk dat vrede en vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn. Voor ons leven zonder oorlog gaven mensen hun leven. Nog steeds zijn er mensen bereid hun leven te wagen in vredesoperaties, als vrijheid ergens verdedigd moet worden. Niet iedereen komt weer thuis. Al die mensen worden ieder jaar op 4 mei om 20.00 uur herdacht. We zijn twee minuten stil, luisteren naar de vogels, de taptoe en een toespraak. En omdat niemand het zo goed kan verwoorden als dichters, is dodenherdenking vaak het uitgelezen moment voor een gedicht. Er bestaan prachtige gedichten over de oorlog en de bevrijding. Elk woord raak. En voor wie het wat nieuwer mag, schreven de dichters van DICHTER. nieuw werk. 

Een wereld van schoonheid waarin verdriet en verlies doorschemeren. Goed beschouwd is een leven in vrede en vrijheid dat ook, want voor ons leven zonder oorlog geven mensen hun leven.

35 Dichters schreven meer dan 40 gedichten die je kunt voordragen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei.Van de achterflap:

Waar ik aan denk

Het is niet moeilijk om stil te zijn,
toch wist ik al vroeg: rouw past nooit in twee minuten.
Het is eerder de opwarmingstijd van een magnetrongerecht,
een eenpersoons-stamppot die een beetje naar plastic en 
een beetje naar verdriet smaakt.
Ik weet heel goed dat in die geluidloosheid nooit ieder mens 
herdacht, elk bombardement, of alle schrik zit van wie-mij-ontdekt, 
het lek en de hongervraag.
Ook vermoed ik dat hoop te groot is, want ik hoop wat af.
Soms wordt ik zelfs een duif, zo eentje die harmonie brengt.
Anderen zeggen dat ik het niet kan berijpen, dat je om echt stil 
te kunnen zijn de oorlog meegemaakt moet hebben. 
Dus houd ik mijn mond en probeer aan vrede te denken.
Vrede past precies in twee minuten.

Marieke Lucas Rijneveld

Spiksplinternieuwe gedichten van:

Margriet van Bebber, Annemarie van den Brink, Katelijne Brouwer, Herman Coenen, Frank Eerhart, Judy Elfferich, Tim Gladdines, Gijs van de Hammen, Kees Hermis, Jos van Hest, Gil vander Heyden, Mary Heylema, Ineke Holzhaus, Arjan Keene, Greetje Kruidhof, Johanna Kruit, Hans Kuyper, Ko de Laat, Marieke van Leeuwen, Mariet Lems, Theo Olthuis, Kasper Peters, Fetze Pijlman, Milja Praagman, Marieke Lucas Rijneveld, Iris Le Rütte, Ali Şerik, Kate Schlingemann, Kees Spiering, Ymkje Swart, Floor Tinga, Rian Visser, Linda Vogelesang, Bette Westera & Saskia van der Wiel.

Over de kunstenaar:

Tom Heerschop (1972) maakt beeldverhalen. In zijn gelaagde tekeningen is zoveel te zien dat je tijd nodig hebt om zijn wereld te ontdekken en er je eigen weg in te vinden.

Speciaal voor DICHTER. tekende hij een verhaal van acht meter lang over oorlog en herdenken. Hij werkte twee maanden aan de tekeningen die je in dit nummer ziet. Een tekening op rol, zo'n 8 meter lang. 
Het verhaal strekt zich uit over de vier seizoenen en insecten spelen er de hoofdrol in. Ze kruipen in vele gedaanten door de tekening. Welke betekenis hebben ze? Soms zijn ze militante indringers, soms lijken ze op de vlucht. Zijn ze vriend of vijand? Onderduikers of verzetsstrijders? Ze ogen als tanks en straaljagers. Ze krioelen als uitzuigers en zoemen als bommenwerpers door het beeld. Ze vegen schoon en ruimen op daar waar de oorlog zijn spoor van chaos en rouw heeft getrokken. Achter dit bombardement van beesten zitten stilzwijgende portretten verscholen. Zij herdenken de slachtoffers van wereldoorlogen, koloniale strijd, gewelddadige situaties in en tussen landen en vredesmissies door alle seizoenen van de geschiedenis heen.

Lees meer over Tom en zijn werk op zijn website en 
instagram @monster-a-day- en @tomheerschop

Het nummer valt eind maart bij abonnees op de mat. Nog geen abonnee en woon je in Nederland?
Je kunt het hier in orde maken. Woon je in België? Klik dan hier.
Als abonnee krijg je 4 nummers van DICHTER. 
Of kies voor een cadeau-abonnement. Dat stopt automatisch.

DICHTER. 27 Dodenherdenking is ook te koop bij uw lokale boekhandel of bij: 

Boekgegevens:

Titel: DICHTER. 27 Dodenherdenking
Auteur(s): zie hierboven
Illustrator: Tom Heerschop
Genre: Poëzie
Uitgave: softcover met illustraties, 108 pagina’s
Uitgever: Stichting PLINT, 27 maart 2023
ISBN: 9789059309883

DICHTER. wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds

Met dank aan PLINT voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: PLINT)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.