dinsdag 14 maart 2023

Ik las: 'Gekke jij' geschreven door Pam Lijdsman

 Wanneer een vrouw haar zekerheden overboord gooit


Gekke jij

Voor de buitenwereld is Pamela een sterke, onafhankelijke vrouw, maar in relaties is zij afhankelijk en onzeker. Wat is liefde? Is liefde blijvend en onvoorwaardelijk? Onophoudelijk lijkt de hoofdpersoon zichzelf te willen bewijzen dat onbaatzuchtige liefde bestaat. Telkens geeft ze zichzelf honderd procent, maar blijken relaties voorwaardelijk en stranden ze. Gevoelig voor mooie verhalen en altijd bereid om te vertrouwen, lijkt ze rijp om in de val te lopen van haar charmante ‘grote liefde’ Joaquim. 

De relatie met de jonge asielzoeker zet haar uiteindelijk aan tot een innerlijke zoektocht, om antwoord op haar vragen te vinden. 
Hoe zat het met de relatie met haar vader? En waarom kozen haar familieleden telkens voor ‘een ander’, zoals haar opa voor haar Joodse oma? Trok ze, net als haar moeder, altijd een te klein jasje aan? Waarom was zij die relatie aangegaan en stopte ze er niet mee toen deze al snel vraagtekens opriep? De gevolgen van de manipulatieve relatie komen uit onverwachte hoek. Niet alleen vindt Pamela bevrijding van hem, en haar verleden, maar ook duidelijkheid en antwoord op die prangende vraag: wat is liefde?

Mijn leeservaring:

‘Gekke jij’ is een boek wat je niet aan de kant kunt leggen.
Dit is een boek vol variatie; je leest anekdotes die door de beschreven emoties groter worden dan ze eigenlijk behoren te zijn. Dat is knap gedaan!

Op het voorblad:

“De dag waarop ik een punt achter mijn relatie zette, besloot ik mijn naam te veranderen. Mijn oude naam betekende zoet als honing. Dat was ik lang genoeg geweest.” 

Zo nu en dan zou je een personage de nek om willen draaien en een ander even goed door elkaar willen schudden, maar wat is wijsheid... En we zijn niet allemaal hetzelfde tenslotte. En dat is meteen een belangrijk onderwerp in dit boek: hetzelfde willen zijn als iemand anders. 

Maar humor is ook zeker aanwezig in dit boek over een zoektocht. Het is zeker niet alles kommer en kwel.

Als Nikki haar vertelde over haar ‘charts’ gaat ze daar met Pamela mee aan de slag en dat maakt Pamela een heleboel duidelijk.
Ze begrijpt nu dat ze zich druk maakt om alles wat er op haar afkomt.

“ ‘Je hebt de neiging confrontaties uit de weg te gaan, omdat het je anders te veel wordt. Je kunt er niet goed tegen.’
Ik was verbaasd mezelf hierin ook te herkennen. Ik raakte van slag van conflicten. Ik voorkwam ze liever dan ze aan te gaan. Het was nooit in me opgekomen dat ik daarmee de waarheid uit de weg ging.”

Je leest over een sterke en onafhankelijke vrouw, tenminste dat is hoe de buitenwereld haar ziet. Maar niets is minder waar; vooral wat betreft relaties met anderen is het de onzekerheid die de hoofdrol speelt.
De relatie met Joaquim is eigenlijk geen echte relatie, maar meer eenrichtingsverkeer vanuit Pamela; zij geeft en de ander neemt.
Het duurde bijna tien jaar voordat ze dat inzag.

“Om tot een innerlijke dialoog te komen, moet je je uit de wereld terugtrekken, stond in de zaterdagbijlage. De rust pakken die je ontbeerde. Dat deed ik. En al had ik weinig tijd en ging ik zo traag als een schildpad, ik ging vooruit. In plaats van teleurgesteld te zijn over het tempo waarin ik schreef, genoot ik van elk hoofdstuk dat ik verder kwam.”

‘Gekke jij’ is een mooie en inspirerende reis door het leven van Pamela.



 Korte autobiografie Pam Lijdsman:

“Geboren in Utrecht, maar verhuisd naar Zeeland, bezocht ik na mijn middelbare school in Goes de Pedagogische Academie in Middelburg, om in het laatste jaar te ontdekken dat ik helemaal geen baan in het onderwijs ambieerde. Wel rondde ik mijn opleiding af. Omdat een andere studie op dat moment geen optie was, ging ik op zoek naar werk en vond dat bij een boekenclub in Amsterdam.

Iedere keer als me werd gevraagd waarom ik niet voor de klas stond, hoorde ik mezelf zeggen: ‘Ik heb een onderwijzersdiploma, maar wilde eigenlijk altijd naar de Academie voor Journalistiek, Kunstacademie of Frans studeren’. Op de vraag waarom ik dan op de Pedagogische Academie heb gezeten, moest ik het antwoord schuldig blijven.”
Lees verder op haar website.

Gekke jij koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Gekke jij
Auteur: Pam Lijdsman
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2022
ISBN: 9789464620627
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.