donderdag 30 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De goddeloze graaf' geschreven door Margreet Hofland

 Alessandro Cagliostro, geneesheer, alchemist en vrijmetselaar


De goddeloze graaf

‘De goddeloze graaf’ vertelt het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van graaf Alessandro Cagliostro, die de gave van het hypnotiseren bezat en alom bewonderd werd om zijn vermeende krachten. De queeste van Cagliostro, die overal de Egyptische vrijmetselarij wilde introduceren,  voert hem langs koninklijke en keizerlijke hoven in heel Europa tot aan het Winterpaleis van Tsarina Catharina de Grote in Sint Petersburg.

De katholieke kerk zag in de graaf een gevaarlijke vijand omdat hij vrijmetselaar was en openlijk verkondigde dat hij alle religies erkende. De bewondering voor zijn kunnen was groot, maar zijn praktijken riepen ook weerstand op.
Zijn liefde voor Serafina Feliciani werd hem uiteindelijk fataal. In een fort in Noord-Italië, hoog op een klif, werd hij gevangen gezet.
De angst voor zijn magische krachten bleef ook daar bestaan.

De auteur:

Margreet Hofland studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en gaf dertig jaar les in kunstvakken aan het Maerlant-Lyceum in Den Haag en elf jaar aan de Haagse Hogeschool. 
In 1999 werd het nieuwe vak Culturele Kunstzinnige Vorming een verplicht vak op alle middelbare scholen en werkte ze als schrijver mee aan de lesmethode ‘Metafoor’ bij uitgever Thiemen-Meulenhoff. 
Vanaf 2014 is zij werkzaam als journalist bij weekkrant Den Haag Centraal.

Over eerder werk:

Ook nu weer weeft Hofland met zeer verschillende historische draden een ingenieus verhaal. 
Herman Rosenberg, AD/Haagsche Courant

Voortreffelijke, boeiende, ontroerende, in mooi Nederlands geschreven, goed ingeleefde en goed onderbouwde roman met prachtige beschrijvingen.
 – Livia Visser-Fuchs, NBD/Biblion

De goddeloze graaf koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De goddeloze graaf
Auteur: Margreet Hofland
Genre: roman
Uitgave: paperback, 351 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Magonia, maart 2023
ISBN: 9789492241542 
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij Magonia voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Magonia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.