woensdag 17 september 2014

Ik las: 'De midlifeclub' van Karin Belt. Een spannende debuutroman!De Midlifeclub  ~ een spannende debuutroman ~

Op de achterflap:

Femke leidt niet het leven waarvan ze ooit droomde. Als zorgzame moeder en praktische echtgenote lijken de dagen zich als vanzelf te vullen. Langzaam maar zeker is ze veranderd in een grijze muis die het liefst joggingbroeken draagt. Waar is die ondernemende, aantrekkelijke vrouw gebleven die ze ooit was? Wanneer is ze zichzelf zo kwijtgeraakt?

Dan leert ze drie kleurrijke vrouwen kennen, die elk jaar samen naar Frankrijk gaan om daar precies te doen waar ze zin in hebben. Femke gaat mee, in de hoop zichzelf terug te vinden.

Gaandeweg blijkt dat Femke de plaats inneemt van vriendin nummer vier, die spoorloos verdwenen lijkt te zijn. Wie was deze vrouw? Waarom voelt ze zich zo met haar verbonden? Femke komt steeds dichter bij de waarheid, maar niet iedereen is daar blij mee…

De uitgever:
De midlifeclub van Karin Belt is een spannende roman over vier Vinex-vrouwen, een motorvakantie en een verdwenen vriendin. Femke Harbers verhuist met haar gezin naar een Vinex-wijk waar ze bevriend raakt met een stel intrigerende vrouwen: de midlifeclub. De vriendinnen gaan jaarlijks op motorvakantie naar Frankrijk en dit jaar mag Femke mee. Gaandeweg blijkt dat Femke de plaats inneemt van vriendin nummer vier, die spoorloos is verdwenen. Wie is deze Hazel en wat is er met haar gebeurd?

De midlifeclub, het debuut van Karin Belt, is niet alleen een herkenbaar verhaal over vrouwelijke krachten en wijsheden die zich openbaren rond de veertig, maar ook een wervelende motor-roadtrip met een bloedstollende ontknoping. Voor lezers van De dinsdagvrouwen en Zadelpijn en ander damesleed.

Wat vond ik er van?

Eerst even over Vinex:

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar de meeste mensen weten niet wat een vinexwijk is. Een woonwijk is een Vinexwijk indien de bouw voortkomt uit de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra.
De naam Vinex is een afkorting voor “Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra”. In deze notitie zijn zogenaamde Vinex-locaties aangewezen voor duizenden nieuwbouwwoningen. Het zijn uitbreidingsplannen aan de rand van bepaalde grote steden.

Over het boek:

Wat me opviel was dat de sfeer en de omgeving zo prachtig beschreven zijn door de auteur. Ze speelt met woorden. Zoals het gebruik van 'Vigne' en 'Hêtraie'. 'Vigne' is de plaats in Frankrijk waar het zich afspeelt en is tevens een verwijzing naar wijngaarden (in vino veritas ~ de waarheid is in de wijn). 'Hêtraie' is een vochtig loofbos met vooral beuken en tevens een dorpje in de buurt van Vigne.
Je ruikt gewoon de vochtige aarde en proeft als het ware de wijn.

Het eerste deel beschrijft het moment waarop Femke besluit om met de drie vriendinnen naar Frankrijk te gaan, ondanks dat ze het gevoel blijft houden dat ze iets voor haar verborgen blijven houden.
Er is in het leven van Femke iets gebeurd wat ze niet zo maar kan vergeten.
De klok terugdraaien en stilzetten op het moment dat je op je gelukkigst bent. Kon het maar. De Femke die ik vroeger was, als jong meisje, die kon vergeven..... Die eigenschap was ik zomaar kwijtgeraakt. Ergens onderweg was-ie blijven liggen, en ik wist niet mee waar.

In het tweede deel zijn ze aangekomen in Vigne en de spanning stijgt. De vrouwen geven zich steeds meer bloot en niets is zoals het lijkt. Voor het eerst sinds lange tijd verlangt Femke weer naar haar Rutger zoals hij nu is en niet naar de man zoals hij was toen ze elkaar leerden kennen.
Het lijkt er op dat Femke en de verdwenen vriendin meer met elkaar gemeen hebben dan alleen hun uiterlijk. Ik heb het gedaan, omdat het kan.

Het is een bijzonder verhaal met een verbazingwekkende afloop. Ik ben blij dat ik al 57 jaar ben en dus wellicht over een eventuele midlife-crisis heen ben.

Ik heb het boek graag gelezen en geeft het zeker 3/5 sterren ***

Over de auteur: 
Karin Belt (1970) is historica en werkt als stewardess. Ze woont in Eindhoven, in een vinexwijk, met haar man en twee kinderen. De midlifeclub is haar debuutroman. Karin Belt heeft veel vanuit haar eigen omgeving als inspiratie gebruikt voor deze roman. Niet alleen de vinexwijk, maar ook het gevoel van ‘is dit het nu?’ waar veel vrouwen tussen de 35-55 jaar mee te maken krijgen.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:


Auteur: Karin Belt
Genre: roman
Uitgave: paperback, 318 pagina's
Uitgever: Ambo/Anthos, 2014
ISBN: 978 90 47204 35 0

Ook als Ebook verkrijgbaar


4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.