zondag 14 september 2014

Ik las: 'Kruidenwijsheid' ~Over appelvrouwen, weegbreemannen en andere kruidenmensen~ van Marjanne Huising


Kruidenwijsheid
~ Over appelvrouwen, weegbreemannen en andere kruidenmensen ~


Ben jij een appelmens, een madeliefjeskind of heb je op dit moment behoefte aan rozenenergie? Welk kruidenmens ben jij? Er is een kruid dat wezenlijk bij je past en bij je blijft. Er zijn ook kruiden die je kortere tijd iets te vertellen hebben. Kruiden voeden je geest met hun diepere betekenis en helpen je in balans te blijven. Daarnaast kunnen kruiden pijn verhelpen.

In vroeger tijden wisten mensen door intuïtie en overdracht welk kruid wanneer nodig was. In de loop der eeuwen zijn veel mensen dit vermogen kwijtgeraakt. Met dit boek biedt kruidenvakvrouw Marjanne Huising je informatie en veel handvatten om dit vermogen weer te ontdekken. Laat je niet tegenhouden omdat je driehoog achter op een etage woont, want in je eigen omgeving is de natuur altijd te vinden! Door zevenblad te oogsten, appels te plukken en kastanjes te verzamelen worden de seizoenen onderdeel van je leven. Je zult ontdekken dat er oeroude wijsheid in je schuilgaat en dat je die in het dagelijks leven zo kunt toepassen.

Van meer dan vijftig kruiden die in onze omgeving zijn te vinden geeft Marjanne Huising informatie over het kruid zelf waaruit het kruidenmens ontstaat, de geneeskracht die de verbinding legt tussen de mens, bij welke klachten je het kruid kunt inzetten en de spirituele kracht die zich verbindt met jouw innerlijk weten. Verder geeft ze recepten voor bijvoorbeeld een pot thee uit eigen tuin of een zalf van gedroogde (gekochte) bloemen, praktische aanwijzingen om te aarden of de zon te ontmoeten op een sombere dag, affirmaties en nog veel meer kruidenextra’s.

Ik hoop dat het boek je leidt langs de wegen van de seizoenen, letterlijk door het ervaren van de lente die roept om de prille brandneteltoppen te plukken en te drogen, de zomer die wordt ingeluid door het sint-janskruid, de gulle herfst die kastanjes en appelen in je schoot werpt en de winter die om rust vraagt en het genieten van de massage met sint-jansolie, met een kopje thee van de brandnetel die de afvalstoffen wegneemt. Figuurlijk leiden de wegen van de kruiden langs de seizoenen van het leven waarin klachten, ongemakken en ziekteprocessen een rol kunnen spelen. De seizoenen helpen bij het opbouwen van innerlijke krachten om het zelfhelend vermogen aan te spreken en te activeren.”

Mijn mening:

Een heel mooi boek met prachtige foto's vol kleur. Met 'kruiden' bedoelt de auteur al het groen in de natuur dat je maar kunt bedenken. Bloemen, kruiden en andere planten.
Een boek vol met informatie over vijftig kruiden en wat je er mee kunt doen. Welk kruid gewassen is tegen welke omstandigheden en bij welke karakter het past. Waarvoor dit gebruikt kan worden en voor wie dit te gebruiken is. Dit alles is de auteur steeds meer gaan ontdekken door haar werk. Kijk op haar website voor meer informatie over haar werk.

Ik ben blij dat ik dit boek ben gaan lezen en gaan bespreken. Deze tijd van het jaar is voor mij altijd een mooie tijd om me in iets nieuws te gaan verdiepen en wat meer over mezelf te weten te komen. Ik heb dan de herfst en winter voor de boeg om het te laten inwerken.
Dit is een onderwerp waarvan ik weet dat het goed voor me is, maar toch steeds uitgesteld heb om er meer over te weten te komen. Raar, maar waar.

Het boek begint met een sprookje van Hermien IJzerman 'Het kruid alhelend', vertaald naar deze tijd. Het is een mooi sprookje over vertrouwen en je open durven stellen.
In de inleiding staat goed uitgelegd hoe het boek opgebouwd is. Het is een heel fleurig boek, waar je blij van wordt alleen al door het bladeren in het boek. Het lijkt op een snoepwinkel, zoveel lekkers voor je neus.

Elk hoofdstuk is een boek op zich, met waarschuwingen voor gebruik of een recept. Maar steeds is het spirituele aanwezig en een beschrijving van de plant. Achterin een fijne zoeklijst op alfabet om het nog gemakkelijker te maken.
A

Het nawoord van en over de auteur.
Marjanne Huising (1962) zegt hier:
“Een verhaal over het pad dat ik bewandelde en waarover ik nu wandel in richting balans zijn. Balans tussen wie ik vroeger was en nu ben. De vorming die steeds maar in ontwikkeling is. De balans tussen gezin en werk is een balans die steeds weer moet worden herzien.”
Dat is iets wat voor ons allemaal kan gelden. Lees het verhaal zelf.

Kijk welk kruidenmens je bent, ga er mee aan de slag.

Een boek om in huis te hebben, leer jezelf kennen en de natuur om je heen! *****

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via:
Boekgegevens:
Auteur: Marjanne Huising
Genre: gezondheid & psychologie
Uitgave: paperback, 192 pagina's
Uitgever: A3boeken, eerste druk 2012
ik las de 2e druk 2014
ISBN: 978 94 91557 02 6

4 opmerkingen:

 1. Dank je wel Mieke voor je verhaal. Ik hoop dat je in de herfst en wintertijd blij wordt van wat je openslaat en nodig hebt. Voordat de natuur in rust is zijn er ook nog veel dingen te doen en hoop dat je daar ook ruimte voor hebt, Marjanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Marjanne. Ik ga zeker aan de slag! Warme groet, Mieke.

   Verwijderen
 2. Mieke, wat een mooie beschrijving van dit boek, het lijkt mij heel interessant. Ik heb al jaren een boek over kruiden en realiseerde me bij het lezen van jouw verslag dat ik er niets meer mee doe.....dat gaat nu veranderen! En voor jou is dit boek ook waardevol begrijp ik, fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je lieve reactie, Ellie! Dit boek is een aanvulling op mijn leven, zo goed!

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.