vrijdag 5 september 2014

NTL: 'Vader' van Karl Ove Knausgard

Vader
Eerste deel uit de autobiografische serie: Mijn strijd


Waar gaat het over?

Het is bijna tien jaar geleden dat Karl Ove Knausgårds vader zich heeft doodgedronken. Karl Ove is bezig aan zijn derde roman, maar het valt niet mee. Hij wil dat het een groot meesterwerk wordt, maar hij wordt constant geplaagd door grote onzekerheid. Zijn gedachten dwalen af naar zijn kindertijd, de tijd dat zijn vader net zo oud was als hij nu. Zijn moeder was een milde en liefdevolle vrouw, maar zijn vader was afstandelijk en onvoorspelbaar. De dood van zijn vader roept zowel grote opluchting als diepe rouw op; tegenstrijdige gevoelens, die hij maar moeilijk kan verwerken. Nu Karl Ove zelf vader is, is het enige dat hij wil dat zijn kinderen niet bang voor hem zijn.
  

Karl Ove Knausgård is in 1968 geboren in Noorwegen, waar hij inmiddels een bezienswaardigheid is. Na zijn roman Engelen vallen langzaam schreef hij in twee jaar tijd de zesdelige autobiografische reeks Mijn strijd. De serie is een van de grootste literaire projecten ooit in Noorwegen. Deel 1, Vader, verscheen in 2011 bij De Geus en werd zeer goed ontvangen door de pers. Liefde stond meer dan dertig weken op de Noorse bestsellerlijsten.  

5 opmerkingen:

 1. Het heeft mij best wel wat moeite gekost om er door te komen. Toch uitgelezen, maar deel 2 staat nog niet op de nominatie om gelezen te worden :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Hans!. Ik ben nu op blz 72 en ik moet zeggen dat ik het fijn lezen vind. Ik moest even wennen aan het de details in zijn verhaal. Alles, maar dan ook alles wordt genoemd. Maar daarnaast is het een boek dat lekker leest, tot nu toe.

   Verwijderen
  2. Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Ik heb er zelf nog geen blogpost over geschreven.

   Verwijderen
 2. Mieke, ik ben net aan 'Schrijver' deel V begonnen, ik geniet en geniet! Het eerste boek 'Vader' moest ik even doorzetten, maar daarna werd ik in het verhaal meegezogen en dat is tot nu toe niet veranderd merk ik. Hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft, je kunt nog even 'vooruit'! Lieve groet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het boek uit en schrijf vandaag mijn recensie. Ik heb genoten kan ik je vertellen! Warme groet :-)

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.