dinsdag 16 september 2014

Ik las: 'De zilveren ster' van Jeannette Walls. Een prachtig verhaal over moed.De zilveren ster

De zuivere en simpele waarheid is zelden zuiver en nooit simpel. ~ Oscar Wilde

Californië, 1970. 'Bean' is twaalf jaar en haar zusje Liz is vijftien wanneer hun moeder, de artistieke Charlotte, hen voor de zoveelste keer in de steek laat. Ze heeft genoeg geld voor de meisjes achtergelaten om het een paar maanden uit te houden. Op een dag komt Bean uit school en ziet ze een politieauto voor de deur staan. Liz en zij besluiten te vluchten voordat ze in handen van de kinderbescherming vallen. Ze gaan bij hun oom Tinsley in Virginia wonen, in een groot huis dat al enkele generaties in de familie is. Daar zal Bean ontdekken wie haar vader is en waarom haar moeder destijds haar ouderlijk huis in Virginia verliet.

Mijn mening:

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen! Een bijzonder aangrijpende roman, zonder meer!
Je leeft als lezer mee met deze mensen, vooral met de kinderen. Mede omdat hun moeder om de een of andere reden niet om kan gaan met hetgeen er in hun leven gebeurt. Vooral haar eigen leven lijkt een aaneenschakeling van beproevingen, waarvoor ze blijft vluchten.

Machtsmisbruik door volwassenen en hoe niemand daar tegenin kan gaan, of wil gaan. Ook de omgeving doet of hun neus bloedt, want ook zij zijn afhankelijk. Het gebeurt helaas overal.
Hoe de een met machtsmisbruik omgaat is vaak helemaal anders dan hoe de ander het hoofd boven water probeert te houden en het zelfrespect niet wil verliezen.

Verbazingwekkend te zien dat nota bene Liz helemaal verkikkerd is op de emoe's, een soort loopvogel die lijkt op struisvogels. Is het een kwinkslag van de auteur om deze dieren in het verhaal te verwerken? Denk aan de uitdrukking 'de kop in het zand steken'. De emoe's zijn nomaden en blijven niet lang op dezelfde plaats. Is het voedsel op, trekken ze weer verder.

'Bean' is nog maar 12 jaar, maar een vechter van de eerste orde en niet op haar mondje gevallen. Ze heeft zeker mijn sympathie gekregen. Wat een karakter zeg! Hun familie bestaat nog maar uit een paar personen, die stuk voor stuk anders zijn. Ongeveer alles zit ze tegen in hun leven.
Het is ontroerend om te zien hoe ze ondanks hun verschillen en hun verwachtingen in het leven, van elkaar blijven houden.

Tijdens het lezen wordt duidelijk waarom voor deze titel is gekozen. Een goede titel voor dit verhaal over moed.

Ik heb dit boek graag gelezen en waardeer het met 5/5 sterren *****

Over de auteur: 

Jeanette Walls groeide op in West Virginia. Ze werkte jarenlang als journaliste in New York. Haar bekroonde Het glazen kasteel en Ontembare paarden werden internationale bestsellers, waarvan de rechten aan meer dan twintig landen zijn verkocht.

Boekgegevens:

Auteur: Jeanette Walls
Genre: roman
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: The House of Books, 15/09/2014
ISBN: 978 90 44344 84 4

Ook als Ebook verkrijgbaar ISBN: 9789044344851

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.