maandag 29 september 2014

Ik las: 'De offerschalen van Satan' van Robert Thomson. Een doordringende en beklemmende roman over geweld en geluk, leven en dood.De offerschalen van Satan
~Een doordringende en beklemmende roman over geweld en geluk, leven en dood~

De frivole en onbezonnen Paula van Laken valt tot ieders verbazing voor de onbeholpen charmes van advocaat Marcel Aalbers. Hij komt uit een streng gereformeerd milieu, maar dat vergeeft ze hem. Eenmaal getrouwd ontdekt ze pas wat zijn opvoeding bij hem losmaakt. Paula wordt het doelwit van zijn opgekropte frustraties. In een driftaanval slaat hij haar het ziekenhuis in.

In de twee jaar dat Marcel zijn straf uitzit probeert Paula met hulp van hartsvriendin Jolijn haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen heeft ze afgezworen en kinderen krijgen is door de mishandelingen voorgoed van de baan. Dan ontmoet ze de steenrijke Jack. Voorzichtig durft ze weer van het leven te genieten. Maar het noodlot slaat opnieuw toe, heftiger dan ze ooit had verwacht.

Mijn mening:

Een goed gekozen cover. Een afbeelding van een jonge vrouw die heel angstig haar omgeving in de gaten houdt. Deze angst is door bijna het hele verhaal heen voelbaar voor de lezer.
De titel De offerschalen van Satan wordt duidelijk onder het lezen. Het is een verwijzing naar de Bijbel, Openbaring 17 vers 1 tot 5. Knap gevonden, deze titel.

Een boek verdeeld in twee delen, tezamen een verhaal waar je stil van zult worden.
Een heel ander boek qua stijl dan ik van Robert Thomson gewend ben. Maar daarom niet minder, zeker niet!
Een knap geschreven roman over een onderwerp dat helaas aan de orde is, ook in ons kikkerlandje. Aan de buitenkant zie je het niet, maar eenmaal in de cirkel ben je onderworpen aan hun gebruiken. Afschuw-wekkend hoe er met mensen wordt omgegaan!
Niet een roman in de soort van romance-roman maar een heel spannende roman, richting thriller.

De hoofdpersoon is een vrolijke meid die heel beschermd is opgevoed. Ze ziet geen kwaad in andere mensen en denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Niets is minder waar.
Wanneer je denkt dat Paula nu eindelijk de rust en de liefde zal vinden die ze verdient, lopen de rillingen over je rug.
Waarvan ik ook schrok was de vasthoudendheid in kortzichtigheid van sommige personages in het verhaal en de vastberadenheid om te kleineren.
Ik heb dit verhaal even moeten laten bezinken, eer ik deze recensie kon schrijven.

Een enorm goed verhaal en knap geschreven. Ik heb het graag gelezen.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren. *****


Over de auteur:

Robert Thomson, romanschrijver vanaf 2009, heeft een eigen, soms rebelse kijk op het leven. Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages, waarbij la condition humaine een prominente rol vervult, vindt hij de essentie van een goede roman. Eerder verschenen romans van zijn hand: Een onverwachte erfenis en De zwarte spiegel (2012), Een obsessieve drang (2013).


Bestel dit boek via uw boekhandel of via
Booklight

Boekgegevens:

Auteur: Robert Thomson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 250 pagina's
Uitgever: Booklight, september 2014
ISBN: 978 94 91472 66 4
Ook als Ebook verkrijgbaar


6 opmerkingen:

 1. Dank je wel, Mieke. Ik heb idd een andere stijl toegepast. Leuk dat het je opvalt. Ik vond die stijl beter bij het verhaal passen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Robert! Ik vind jou een ware kunstenaar met woorden. Heel knap weet je een gevoel achter te laten bij de lezer!

   Verwijderen
 2. Je hebt een mooie recensie geschreven, Mieke! Het lijkt mij een heel interessant boek, heb de titel aan mijn 'te wensen' boeken toegevoegd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.