zaterdag 18 juli 2015

Graag gelezen: 'Liefde voor Liguria' - op ontdekkingsreis langs de Italiaanse Rivièra. Door Miriam Bunnik

Liefde voor Liguria – op ontdekkingsreis langs de Italiaanse Rivièra

Italië is een schitterend mozaïek, een lappendeken van allerlei verschillende stukjes land met elk een eigen verhaal, eigen recepten, een eigen 'taal'. Een van die vrijwel onontdekte stukjes is de regio Liguria, in het noordwesten, langs de Ligurische Zee. Een regio die bekend staat om haar grillige landschap, haar ietwat gesloten bevolking en haar kruidige keuken.

Miriam neemt jullie mee door Liguria en laat de plekjes zien die volgens haar het meest tot de verbeelding spreken. In dit boek schrijft ze vooral over bijzondere verhalen die in Liguria te vinden zijn. Dit boek is niet zozeer bedoeld als uitgebreide reisgids, dan wel als achtergrondgids. Met aandacht voor de gastronomische, historische en culturele aspecten van dit grillige gebied vergezelt ze jullie op een vermakelijke ontdekkingsreis langs de Italiaanse Rivièra.


Al tijdens het lezen van het voorwoord werd ik geboeid door de manier van beschrijven van deze regio in Italië. Dit boek moet je inderdaad niet zien als een reisgids, maar zie het liever als een ontdekkingstocht waarvoor de auteur je uitnodigt. Ik ben graag meegereisd met Miriam Bunnik naar de Italiaanse Rivièra.

Niet alleen de woorden van de auteur werken betoverend, maar ook de prachtige foto's door het hele boek heen. Ik leerde over de plaatselijke keuken, over de olijfolie uit Imperia, de heksen van Triora en op dat moment had ik alleen nog maar het hoofdstuk na het voorwoord gelezen.
De productie van olijfolie komt later ook nog aan de orde, evenals de Russische tsarina Maria Alexandrovna die genoeg geld gaf om de hoofdstraat van Sanremo te voorzien van palmen.
Door het hele boek heen vind je tips van de auteur: 'leuk om te weten:' een taalweetje, bijzondere weetjes. Zo ook over het 'Sagra del pesce'. Tijdens dit feest wordt in grote koekenpannen vis gebakken voor het hele dorp en al zijn bezoekers!
Achterin het boek wordt een hoofdstuk gewijd aan 'Dichters, kastelen en de Italiaanse marine in de provincie La Spezia. Ik las hier over het wonder van Portovenere.

Voortdurend is de liefde voelbaar voor Italië, de Italiaanse taal en de Italiaanse cultuur.
Voor mensen die niet de gelegenheid hebben om Italië te bezoeken, is dit boek een aanrader; deze auteur schrijft bijzonder beeldend en dat is een een surplus (avanzo in het Italiaans) voor de lezer.
Ik heb enorm van dit boek genoten!


Miriam Bunnik (1983) studeerde Italiaanse Taal en Cultuur in Utrecht en deed daarna de Masters Interculturele Communicatie en Vertalen. Sinds 2007 werkt ze als freelance tolk-vertaler en docent voor de Italiaanse taal. In 2013 trouwde ze in Genua met een Genuees, met wie ze samenwoont in Rotterdam. Ze heeft de leukste baan ter wereld, want ze is elke dag met Italië en Italiaans bezig en ze vindt het leuk om daarover te schrijven.
Volg Miriam ook op haar blog. Kijk ook op haar website voor meer informatie over haar en haar werk.

Reisgids, 160 pagina's
Een prachtig boek met illustraties
Uitgeverij: Edicola Publishing B.V., 2014
ISBN: 978 94 9117252 6
NUR: 512

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.