vrijdag 10 juli 2015

Ik las:' Alleen maar helden' - Charles Lewinsky

Alleen maar helden


Van de achterflap:

Winter 1944. De Beierse Alpen vormen – nog wel – een vredige omgeving. Een ideale plek om het bedreigde Berlijn te ontvluchten. Een kleine filmploeg strijkt neer in Kastelau om daar een propagandafilm voor de nazi’s op te nemen, een hart onder de riem voor het Duitse volk. Althans, dat is wat de dorpsbewoners moeten geloven. Het belangrijkste is dat het er overtuigend uitziet! Alleen zo kunnen ze de oorlog overleven en bovendien hun carrière redden.

Maar de komende nederlaag van de Duitsers begint zich steeds scherper af te tekenen, waardoor ook het karakter van de film verandert. In plaats van een propagandafilm wordt het een verzetsfilm tegen de nazi’s.
Uit telkens nieuwe leugens en uitvluchten ontstaat een web van intriges en onverwachte gebeurtenissen. Zelfs het leven van de filmmakers komt op het spel te staan.

Lewinsky schetst op magistrale wijze hoe mensenlevens tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog aan een zijden draad hingen.

Ik ben een van de deelnemers van de Blogtour Lewinsky die georganiseerd werd door Overamstel Uitgevers. Dit is mijn bijdrage.

Uit het fragment op de voorflap:
' Vandaag hebben we bijna zeven uur gewerkt, van het eerste tot het laatste licht. Bijna zeven uur hebben we gedaan of we echt filmden.' .. ' Wie ons gadesloeg, moet ons hebben aangezien voor de vlijtigste filmploeg aller tijden. Dat was ook de enige bedoeling.'
Dit fragment en de woorden op de acherflap zetten me aan tot lezen, ik was enorm benieuwd geworden naar deze roman.

Een roman in een andere vorm dan ik ooit eerder las. Al snel was ik in de ban van het gebeuren; van de vertellingen in diverse vormen door de verschillende personages. Met name Titi (Titziana Adam) maakte het lezen tot een boeiend verpozen tussen dagboekfragmenten en vragenlijsten. Steeds enorm menselijk in haar antwoorden, zelfs zonder vragen die gesteld werden.

Overal is waarheid en leugen aanwezig. Je moet als lezer je verbeelding laten werken om het achterliggende verhaal tussen de verstrekte informatie door, te lezen.
Het is net als in het echte leven; er zijn verschillende motieven om aan dit filmproject mee te werken; pure armoe, opportunisme, bang om te weigeren en wal al niet meer. Waarom doet iemand iets? 
En hoe kun je iets dat geen waarheid is, geloofwaardig neerzetten? Dit laatste sprong er uit voor mij in dit verhaal. Knap gedaan!

Het is een schitterend maar-verhaal.
'Filmen betekent liegen'

Ik heb deze roman graag gelezen. Met plezier zelfs!


© Foto: Reyer Boxem, HH

Charles Lewinsky (1946) woont afwisselend in Zürich en Frankrijk. Hij werkte als dramaturg en regisseur, schrijft tv-scripts, theaterstukken, romans en korte verhalen.
Van Het lot van de familie Meijer zijn in Nederland meer dan 300,000 exemplaren verkocht. Alleen maar helden is zijn vijfde publicatie in Nederland en kwam in Duitsland meteen op de longlist van de Deutscher Buchpreis 2014.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:

Auteur: Charles Lewinsky
Genre: roman
Uitgave: gebonden, 320 pagina's
Uitgever: Meridiaan Uitgevers, april 2015
ISBN: 978 90 488 2149 5
ISBN: 978 90 488 2150 1 (e-book)
NUR: 302

Oorspronkelijke titel: Kastelau
Vertaling uit het Duits: Elly Schippers, 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.