vrijdag 3 juli 2015

Ik las: 'Zwarte lelies' van Michel Busie - #zwartelelies #leesclubidbk

Zwarte Lelies

Het pittoreske Franse dorpje Giverny, waar Claude Monet ooit zijn wereldberoemde waterlelies schilderde, wordt opgeschrikt door moord. Het lot van drie vrouwen staat centraal: een meisje van elf met een verbazend schildertalent, een bijzonder aantrekkelijke schooljuffrouw en een oude vrouw die alles ziet en alles weet. Hoe zijn zij bij de zaak en bij elkaar betrokken? Detective Sérénac leidt het onderzoek in dit impressionistische landschap waar duistere geheimen goed verborgen blijken te zijn. Zoals de geruchten over verloren of gestolen schilderijen, met name de befaamde Zwarte lelies. Verloren of gestolen, het is even onduidelijk als de illusies die ontstaan als verleden en heden met elkaar verweven worden. Als Sérénac verliefd wordt op de mysterieuze Stéphanie, wier man de hoofdverdachte is, wordt de zaak nog complexer.

Ik heb bijna ademloos de laatste hoofdstukken gelezen. Dit boek is zoveel meer dan een literaire thriller; dit is vooral een verhaal over passie, vertrouwen, geheimen en liefde die ondanks alles steeds aanwezig is.

In bovenstaande omschrijving heb je kunnen lezen dat het lot van drie vrouwen centraal staat in dit boek. Pas op de laatste bladzijden zul je kunnen lezen in welke mate dit het geval is en op wat voor een manier. Zo ontzettend knap gedaan van deze auteur.

De auteur laat het hele verhaal op een plaats in Frankrijk afspelen waar bijna iedereen wel van gehoord heeft en/of er een beeld van heeft; Giverny. Een bestaande plaats waar Claude Monet zijn 'waterlelies' schilderde. Dat is ook de link met de titel.

Wikipedia: 'Giverny is een dorp en gemeente in het Franse departement Eure, regio Haute-Normandie. Het dorp ligt ca. 5 km ten zuidoosten van Vernon aan de samenvloeiing van de Seine en de Epte. Het oppervlak van de gemeente is 6,46 km² en het aantal inwoners bedraagt 524 (1999).
Giverny is vooral bekend geworden als woonplaats van de impressionistische schilder Claude Monet. Monet woonde in Giverny van 1883 tot zijn dood in 1926. Hij schilderde er vooral zijn tuin; zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug behoren tot zijn bekendste werken. Het huis en de tuinen van Monet zijn gerestaureerd door de Fondation Claude Monet en zijn tegenwoordig een toeristische trekpleister. Dichtbij het huis van Monet ligt het Musée d'Art Américain, met daarbij een moderne tuin, die bestaat uit perken met op kleur gesorteerde bloemen, met daaromheen hoge heggen.'

De auteur heeft op een bijzonder geraffineerde manier, door de tussenkomst van een dier me ervan weerhouden om de waarheid te kunnen zien. Het einde bleef een verrassing. Fictie en non-fictie gecombineerd tot een prachtig, spannend verhaal. Een goed plot, zonder meer. Een aanrader!

Over de auteur:

Michel Bussi is verbonden aan de vakgroep geografie van de universiteit van Rouen. Hij heeft zeven romans geschreven, waarvan de laatste enorme bestsellers in Frankrijk zijn geworden en in meer dan twintig landen zijn verschenen. Voor zijn werk ontving Bussi vele literaire prijzen en met Laat mijn hand niet los wordt hij voor het eerst in Nederland uitgegeven.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
A.W. Bruna web
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Zwarte lelies
Auteur: Michel Bussie
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback met flappen, 384 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Signatuur, juni 2015
ISBN: 978 90 567 2530 3
ISBN: 978 90 449 7365 5 (e-book)
NUR: 305

Oorspronkelijke titel: Nymphéas noirs
Vertaald uit het Frans door Marga Blankestijn

4 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.