donderdag 30 juli 2015

Ik las: 'De circusvrouw' van Jelmer Jepsen


De circusvrouw – hoe ver ga je voor een nieuw leven?

De eigenzinnige Margriet Alberda (36) heeft een ogenschijnlijk gelukkig leven op Elba. In een poging haar ellendige verleden in Nederland te laten rusten, vluchtte zij halsoverkop naar het zinderende Italiaanse eiland, ver van al haar zorgen. Maar is het mogelijk om je verleden te verloochenen en zowel je geheimen als je verdriet voorgoed te begraven? Of blijft je verleden je altijd achtervolgen?

Door de lekker vlotte en ongedwongen vertelstijl wordt je door de auteur meegenomen naar het leven van Margriet. Margriet is de hoofdpersoon, het personage is heel goed uitgewerkt zodat je haar snel leert kennen.
Maar ze blijft je ook verbazen. Ik was meteen aan haar verknocht, een leuke en lieve vrouw die het verleden achter zich probeert te laten, maar er zeker het goede van wil meenemen. Bijvoorbeeld na een ongeluk dat zich voordoet;
'Er was zich iets aan het vormen in mijn hoofd en ik moest ongewild steeds aan mijn moeder denken. Aan haar woorden over toeval, haar woorden over voorbereiding. En aan haar preken over het herkennen van kansen. Woorden die nu belangrijker waren dan ooit.'
En dat alles op haar eigengereide manier.
Het is alsof ik deze vrouw ken, en anders toch zeker wil leren kennen.
'Denken erodeert mijn impulsen'; wat een heerlijk mens, deze Margriet!

De auteur krijgt me met zijn beeldende humor soms zo aan het lachen, dat de tranen over mijn wangen lopen. Bijvoorbeeld na het 'proeven' van enorm veel limoenbeslag wordt Margriet misselijk en heeft last van meer lichamelijke ongemakken;
'Ik trek voor de laatste keer door en kom omhoog. Ja, om belangen- en verhalenverstrengeling te voorkomen moet ik Clementina koste wat het kost weghouden bij mijn huis en mijn vriendinnen, en dus moet ik weer aan de slag.
Meteen zak ik weer door mijn knieën. Een nieuwe lading deeg klettert neer in de pot.'

De andere personages zijn wat minder uitgewerkt, maar dat is ook niet nodig in het verhaal. Het gaat vooral om Margriet die van een 'lijdend voorwerp' een 'zelfstandig naamwoord' wordt in dit verhaal over herstel en groei. 'You've gotta make your own kind of music.'

Maak je eigen keuzes, is de boodschap in dit verhaal.
Ik heb het boek graag gelezen en heb er nog even over na zitten denken.
Een aanrader!

De auteur: Jelmer Jepsen (1976) studeerde communicatiewetenschappen en schreef voor onder meer Volkskrant Magazine en De Morgen. In 2013 debuteerde hij met de roman 'Vallen als het heet is', die alom lovend werd ontvangen.


Kijk ook even op zijn website waar je meer kunt vinden over hem en zijn werk.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De circusvrouw
Auteur: Jelmer Jepsen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, april 2015
ISBN: 978 94 01603 71 3
NUR: 301

Ook als e-book verkrijgbaar  

4 opmerkingen:

  1. Hoi Mieke, dank voor deze recensie! En wat mooi dat je Margriet omschrijft met 'Het is alsof ik deze vrouw ken.' Dat is denk ik een groot compliment voor een auteur (voor mij in ieder geval), én het was een van mijn belangrijkste doelen bij het creëren van het personage Margriet. Ondanks de bizarre wendingen waar ze mee te maken krijgt en de onconventionele keuzes die ze hierdoor maakt, moest ze levensecht blijven. Fijn dat je dit dus zo hebt ervaren!

    Nogmaals dank en hartelijke groet!
    Jelmer

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.