woensdag 16 februari 2022

Binnenkort verwacht en vandaag in de schijnwerpers: 'De visionair' geschreven door Anja Sicking

 Kan een mens wel grip krijgen op zichzelf en de ander?


De visionair


Omschrijving

Als Roemer mee mag doen met een roboticaproject op school, krijgt hij het plan om een digitale bril te ontwerpen waarmee hij de emoties van anderen kan lezen. Zijn eigen vermogen om de expressie van mensen te duiden is beperkt, hij leeft vooral in zijn hoofd en fantasiewereld. 
Hij gelooft in de onbegrensde mogelijkheden van technologie, en denkt dat we alles moeten kunnen meten en weten. 
Als hij verliefd wordt, dreigen zijn opvattingen over de meetbare mens hun bestaansrecht te verliezen. Jaren later, terwijl Roemer een belangrijke bijdrage levert aan een door technologie beheerste wereld, bloeit zijn verliefdheid weer op. Kan de mens wel grip krijgen op zichzelf en de ander?

In De visionair onderzoekt Anja Sicking de ethische dilemma's die voortkomen uit onze steeds grotere afhankelijkheid van kunstmatige intelligentie. In een sensitieve stijl, met mededogen voor haar personages, weet ze de lezer mee te voeren in een wereld waarin techreuzen de macht grijpen.


De auteur

Anja Sicking debuteerde in 2000 met Het Keuriskwartet, waarvoor ze de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Haar tweede roman, De stomme zonde, is vertaald in het Duits, Engels en Turks. Ze is redacteur van het literaire tijdschrift Tirade en geeft les op de Schrijversvakschool Amsterdam. 
Ze schreef meerdere essays over 'de schrijfrobot', onder andere in Trouw en trad eerder dit jaar op in Waag for the Future in een programma over 'De verbeelding van de toekomst'. Ze was ook te gast bij het Brainwash Festival in een programma over Deep Fake.
Neem een kijkje op haar website.

De visionair koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De visionair
Auteur: Anja Sicking
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, januari 2022, 22 februari beschikbaar
Beschikbaar 22 februari 2022
ISBN: 9789048862498
ISBN: 9789048862504 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.