donderdag 24 februari 2022

Ik las: 'Sub rosa' geschreven door Emelie Schepp en was behoorlijk onder de indruk

 


Sub Rosa

'Sub rosa' is de zesde thriller in de serie die de Zweedse Emelie Schepp schreef over officier van justitie Jana Berzelius.

Via YouTube wordt een filmpje verspreid van een jonge man met explosieven aan zijn lijf. De politie weet de plek te identificeren, maar de bom ontploft nog voordat ze arriveren. Het is het vierde lid van een crimineel netwerk dat in korte tijd is vermoord. Maar is het dezelfde dader? Als Jana Berzelius bij het onderzoek wordt betrokken, realiseert zij zich dat de zaak rechtstreeks met haar te maken heeft. Als officier van justitie is het haar taak om de waarheid te achterhalen. Nu krijgt ze onverwachte hulp om juist die waarheid te verbergen…

Mijn mening:

Iets onder de roos vertellen betekent 'iets vertellen waarvan je niet wilt dat de luisteraar het verder vertelt'.
'Onder de roos' is een vertaling van het Latijnse sub rosa.

Sub rosa is een verhaal dat onder meer gaat over de kwetsbaarheid van kinderen. Het gevaar van gedwongen toetreding van nog jonge kinderen tot een bende wordt hier benadrukt. Het lijkt in het begin niet zo erg, maar het groeit en groeit...

Na een heftige proloog is de toon gezet; het is zeker geen verhaal voor tere zieltjes. In tegenstelling; het is een verhaal dat soms te afschuwelijk is voor woorden, omdat het écht zo gebeurd zou kunnen zijn. Dat idee is heel beangstigend; je moet toch ergens op kunnen vertrouwen?

In de redelijk korte hoofdstukken lees je verschillende verhaallijnen, waardoor de nieuwsgierigheid steeds optimaal blijft.

De personages worden in het eerste hoofdstukken voorgesteld aan de lezer, waardoor hun verhaallijn gemakkelijker te volgen zal zijn. Ze worden zo duidelijk beschreven dat je al snel een band krijgt met deze personen (als je die al niet had sinds de eerdere boeken van deze auteur) en ze worden als een mens van vlees en bloed.
Rechercheur Mia Bolander en inspecteur Henrik Levin zijn ook in Sub rosa weer aanwezig; want alles is nog niet verteld.

“Terwijl het bloed uit zijn knokkels stroomde dacht hij terug aan de tijd op het eiland. Aan de late avonden waarop ze samen het huis uit slopen en naar de rotsen renden. Hij zag het donkere, koude water waar ze altijd indoken voor zich, herinnerde zich hoe hun tanden daarna klapperden en hoe blauw hun lippen waren. Hoe ze tegen elkaar aan kropen om weer warm te worden…
…Hij had zijn hand in haar nek gelegd en had de ingekerfde letters voorzichtig met zijn vingertoppen aangeraakt.”

De hoofdpersoon, Jana Berzelius is een vrouw die constant geweld moet beheersen. Maar omdat ze haar grenzen overschreed heeft deze drang naar geweld haar opnieuw in de problemen gebracht.
Haar vader en een oude bekende doen er alles aan om haar verleden te verbergen; maar haar geweten begint steeds meer op haar te drukken.
Jana heeft veel schuldgevoelens omdat Per gestopt is als officier van justitie; ze ervaart het als haar schuld. Als Danilo er niet was geweest, dan was dat nooit gebeurd. Danilo en Jana hebben hetzelfde verleden.
De relatie met Per wordt dieper en in verband hiermee wordt het veel moeilijker om hem niet te vertellen wat Jana in haar jeugd heeft meegemaakt.

Sub rosa is een zeer actuele thriller over geweld en bendecriminaliteit, en over de krachten die het kunnen overnemen als er ten koste van alles iets te beschermen valt.

Emelie Schepp heeft de gave om de puzzelstukjes één voor één op hun plaats te krijgen. Naarmate het verhaal vorderde werd het écht moeilijk om te stoppen met lezen.
Het einde is een ware cliffhanger; je moet gewoon weten hoe het verhaal verder zal gaan. Het zal toch niet dat…? 

Ik heb Sub rosa graag gelezen en kijk uit naar het volgende verhaal van Emelie Schepp met Jana Berzelius in de hoofdrol.
De auteur:

Emelie Schepp groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. In 2015 brak ze door met haar thriller Memento, die met lovende kritieken werd overladen. Daarna verschenen nog Narcotica, Post mortem, Postuum, Alter ego en Sub rosa.

Emelie Schepp heeft in IJsland de Storytel Award gewonnen voor haar boek over officier van justitie Jana Berzelius.
Bij ons kennen we de Storytel Award nog niet, maar dat is misschien een kwestie van tijd, we zijn – zeker de afgelopen tijd – massaal aan het luisteren en binge-lezen geslagen. In IJsland werden, tijdens een virtuele awardshow in de Reykjavik Concert Hall, de beste luisterboeken bekendgemaakt. Emelie Schepp won deze prestigieuze prijs in de categorie spanning voor Post mortem (Slowly We Die/ Prio Ett).

Eerder las ik met veel genoegen de volgende boeken van Emelie Schepp:

Sub rosa koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Sub rosa
Serie: Jana Berzelius – 6
Auteur: Emelie Schepp
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein,  20 juli 2021
ISBN: 9789026153747
ISBN: 9789026153754 (e-Book)
Oorspronkelijke titel: Nio Liv 
Vertaald door: Corry van Bree


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.