zaterdag 19 februari 2022

Ik las: 'Het offer van Scarlington' geschreven door K.R. Valgaeren

 Een dorp door mist verzwolgen geeft de waarheid niet zomaar prijs


Het offer van Scarlington
Een Blackwell mysterie


Een jaar na de dood van zijn vrouw Sara, ontvangt Jericho Blackwell, vooraanstaand lid van de Society for Psychical Investigation and Education, een brief van haar met de boodschap: Kom naar Scarlington, waar we elkaar voor het laatst hebben gezien. 
Met de hulp van zijn rechterhand, archivaris John Dawkins, gaat hij op zoek naar dat mysterieuze dorpje, dat op geen enkele kaart staat aangeduid.

Net op dat moment wordt Scarlington een week lang door een ondoordringbare mist verzwolgen. En dan gebeuren er vreemde dingen…


Geniet van de indrukwekkende boektrailer op YouTube

Mijn mening: 

Voor in het boek lees je over een dorpsgezicht; een dorpsgezicht zoals er op een mooie dag veel zullen zijn. Maar behalve dat, lees je over wat de gevolgen voor de bevolking zullen zijn als de mist komt.

“Om de tien maanden verdween het dorp vijf dagen lang in een ondoordringbare mist.
Het was de tijd waarin het recht van de sterkste zegevierde.
Het was de tijd van de stier.
En de stier eiste een offer.”

Op dat moment gingen mijn haren al recht overeind staan; het gaf me een unheimisch gevoel en ik werd zeker niet teleurgesteld door de auteur.
Ik heb eerder niets gelezen over Jericho Blackwell; dat is zeker een gemis maar ik heb desondanks de personages in ‘Het offer van Scarlington’ goed kunnen volgen omdat ze goed beschreven zijn, ze zijn goed uitgediept en je mag ze of je mag ze niet. Maar ik heb toch mijn mening over een paar personages bij moeten stellen tijdens het lezen.

“Blackwell was op 17 februari 1890 met Sara naar het Lake District vertrokken. Op 11 maart, bijna een maand later, werd hij dobberend en bewusteloos teruggevonden in de Thames bij Londen.”

Hij kon zich niets meer herinneren vanaf het vertrek vanuit Blackwell Manor, toen hij het vreselijke nieuws kreeg dat zijn vrouw Sara ergens anders vermoord en toegetakeld, ook gevonden was.

Het verhaal speelt zich af in de Victoriaanse tijd (1891) en de beeldende schrijfstijl van de auteur neemt je mee terug naar die tijd waarin iedereen een plaatsje had: een vrouw hoorde bij wijze van spreken achter het aanrecht terwijl de man de beslissingen nam. Onbekend maakt onbemind is een uitdrukking die hier heel passend is.

Het is heel knap gedaan door de auteur dat hij zo nu en dan de lezer een terugblik gunt naar wat voorbij is; dit maakt de personages zo veel menselijker dan in het begin van het verhaal en het begrip groeit.

Als lezer zul je kippenvel krijgen van de weerzinwekkende, duistere, lugubere en soms onmenselijke gebeurtenissen en handelingen die je aangeboden worden door Valgaeren. Maar tegelijkertijd voel je de ondertoon van de alles overstijgende liefde van Blackwell voor Sara, zijn vrouw.

“Hij wist dat ze niet was teruggekeerd uit het hiernamaals. Sara was nog steeds dood. Hij wist dat wat hij zag slechts een spectrale verschijning was, maar het was Sara, de enige vrouw van wie hij ooit had gehouden. Hij wilde haar in zijn armen sluiten, zijn gezicht in haar hals begraven, haar lichaamsgeur opsnuiven, haar lippen beroeren, haar voor een allerlaatste keer aanraken. En de dingen die hij haar moest vertellen, hij had haar nog zoveel te zeggen.” 

Het einde van het verhaal is passend bij de gebeurtenissen die vooraf gegaan zijn, maar is tegelijkertijd onthutsend en adembenemend omdat je écht niet wilt dat het hier op zal houden…

Ik heb ‘Het offer van Scarlington’ graag gelezen.


De auteur: 

Kevin Valgaeren (17 december 1979, Turnhout) won met zijn debuut De Ziener de Schaduwprijs 2012 voor het beste spannende Nederlandstalige debuut. 
Zijn bovennatuurlijke thrillers Seance en Blackwell haalden respectievelijk de shortlists van de Harland Award Romanprijs en de Hercule Poirotprijs.
Neem ook een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Kevin Valgaeren: Seance

Het offer van Scarlington koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het offer van ScarlingtonEen Blackwell mysterie
Auteur: K.R. Valgaeren
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, november 2020
ISBN: 9789401469432
ISBN: 9789401469449 (eBook)
NUR: 330, 305


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.