zondag 13 februari 2022

Ik las 'Blind vertrouwen': 30 spannende verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs

 


Blind vertrouwen

Het is een bekend verschijnsel dat veel mensen blindelings vertrouwen op het oordeel van een ander. De eigen handelingen worden daar vaak zonder er zelf bij na te denken op afgestemd. Wanneer het bijvoorbeeld om zaken gaat als de keuze van het broodbeleg of de kleur van een nieuw paar schoenen, kan dat hooguit op een teleurstelling uitlopen. 

Andere acties kunnen echter, indien ze verkeerd uitpakken, desastreuze gevolgen hebben. In deze verhalenbundel staan dertig spannende verhalen die tot die laatste categorie behoren. In elk verhaal overlijdt, al dan niet moedwillig, als gevolg van dat blinde vertrouwen minimaal één personage of men weet ternauwernood aan de dood te ontsnappen.

Mijn mening:

‘Blind vertrouwen’ is, behalve dat het een bundel bomvol spannende verhalen is waar je ongetwijfeld van zult genieten, ook een gelegenheid om het werk van auteurs te leren kennen, waar je eerder nog niets van gelezen hebt.

Bij veel van de verhalen krijg je als lezer een unheimlich gevoel, dat er al snel is maar niet meer zo snel weg gaat. De verschillende invalshoeken zijn bewonderenswaardig te noemen; soms veroorzaakt door het technisch vernuft, een andere keer is het niet eens menselijk.

“Is hij zo bizar? Het bloed jaagt door haar lichaam. Ze klikt het mapje open en slaat haar hand voor haar mond. Foto’s van verminkte vrouwenlichamen. Close-ups van hun gezichten voordat ze waren mishandeld. Zes in totaal. Stuk voor stuk mooie vrouwen.”

Het is duidelijk dat iemand blind vertrouwen niet zonder risico is; je moet dat daarom ook niet als vanzelfsprekend ervaren. Ken je de ander goed genoeg of weet je wel alles over de omstandigheden waarin je zelf verkeert? En verkeer je in die omstandigheden door je eigen toedoen of is het door heel sluwe manipulaties van iemand anders?

“Het zou de laatste keer zijn dat ik de vlaggen boven de ingang zag wapperen, maar dat wist ik toen nog niet.”

De verhalen zijn stuk voor stuk de moeite waard. Iedere lezer zal zijn of haar eigen voorkeuren hebben, maar dat neemt niet weg dat deze bijdragen stuk voor stuk een plek in deze bundel verdiend hebben. 
Het is heel knap om op een paar bladzijden een verhaal neer te zetten met als onderwerp ‘Blind vertrouwen’ (wat klopt van A tot Z) en waar de lezers van zullen genieten; iedereen op hun eigen manier.

Ik heb ‘Blind vertrouwen’ graag gelezen en heb bewust bij de quotes geen namen of titels genoemd; die moet je zelf ontdekken tijdens het lezen van dit juweel!

INKIJKEXEMPLAAR


De auteurs:

Blind vertrouwen  bevat verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers, met: Hedwig Meesters, Inés Beuker, Ellen Kusters, Marieke Jongejan, Gino Dekeyzer, Joos Hamer, Franziska Weissenbacher, Alain De Lannoy, Karin Bisschops, Filip Van Den Steen, Mike Jansen, Carolien Cramer, Anne van Zwieten, Jeroen van Berckum, Tessa van Dée, Marjo de Vroed, Lisa Buijnink, André Van Butsel, Rémon Saaltink, Vincent van Bruggen, Karen van Soomeren, Marcel van Stigt, Yoica Van Den Bremt en de LetterRijn-auteurs: Era Richmen, Annet Hulst, Rob Bakker, Margareth Hillebrandt, Karin Hazendonk, Melissa Skaye en Tamara Onos, van wie de laatste vijf op uitnodiging.

Blind vertrouwen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Blind vertrouwen
Auteurs: zie boven
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: LetterRijn, november 2020
ISBN: 9789493192058
ISBN: 9789493192072 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.