Uit de reeks ‘Heersers sterven niet’
Harald
Een historische novelle
Een historische novelle
Hij had dood moeten zijn, maar de schikgodinnen sponnen zijn levensdraad verder. Hij stond op van het slagveld en vluchtte naar de andere kant van de wereld. Samen met twee trouwe vrienden stond hij bloot aan de listen van het lot. Hij vocht tegen wilde horden, liet zich bedotten door het masker van verraders en werd verlegen bij het zien van een naakte vrouw. In de ochtend daagde hij het leven uit, maar de avond bleef hem steeds een stap voor.
(bron info: achterflap)
Mijn mening
Een verhaal over de krijger-prins Harald (Hardrada), die later koning van Noorwegen zou worden.
Harald Sigurdsson was de zoon van onderkoning Sigurd Syr en halfbroer van koning Olaf II (de heilige Olaf). Olaf II werd verslagen en gedood in de Slag bij Stiklestad in 1030. Harald, nog maar vijftien jaar jong, nam ook deel aan deze slag en raakte zwaar gewond, maar het lukte hem met hulp van zijn schermmeester Ulf en anderen het land te ontvluchten. Het was zijn eerste veldslag.
Nadat hij hersteld was van zijn verwondingen zet hij een streep onder de vroomheid die door Olaf (de Heilige) geprezen werd.
Harald wil wraak:
‘Ik zal beroemd worden. Of nee, nee, niet beroemd: berucht, dat zal ik zijn. Harald Sigurdsson, ik ben Harald Sigurdsson en ik sla koningen neer. Ik plunder hun landen leeg’
‘Ja, Thor, Odin, Witte Christus, nu moet ik nog vluchten, maar op een dag kom ik terug en – echt hoor – wee de man die dan nog in mijn weg staat!’
Samen met Ulf en Eldfjall vertrekt Harald in 1031 naar het oosten. Werenfridus reist met hen mee. Als christelijk priester kon Werenfridus daar niet achterblijven was zijn eigen mening.
Samen trekken zij oostwaarts naar het Kievse Rijk, waar zij koning Jaroslav de Wijze dienen.
Harald word verraden door iemand waarvan hij het niet verwacht had en balanceert opnieuw op het randje van leven en dood.
De band tussen Jaroslav en Harald groeit en Harald voelt iets wat hij al heel lang niet meer gevoeld heeft.
“Het dak boven zijn hoofd was niet zomaar een dak. Jaroslav was niet zomaar een vorst van een exotisch rijk. Harald herinnerde zich hoe het was, jaren geleden, toen hij dronk en gesprekken voerde met zijn broer en met zijn vader.”
Harald wordt een mens van vlees en bloed in deze novelle; hij is geen bladzijde uit een geschiedenisboek meer, maar is heel geloofwaardig neergezet door Paul Christiaan Smis.
Dit boek gaat behalve over Harald ook over wraak nemen op onschuldige mensen.
Het is goed dat voor in het boek een landkaart staat met de namen van de plaatsen en landen uit de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt.
In ‘Harald’ wordt fictie op een prettige manier afgewisseld door non-fictie. Je steekt er als lezer zeker wat van op.
Ik heb ‘Harald’ graag gelezen.
De auteur
Paul Christiaan Smis, auteur van Korte verhalen uit de Middeleeuwen, duikt in het leven van de jonge Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. Hij volgt hem op zijn tochten door het Oost-Europa van duizend jaar geleden en schildert zijn ontwikkeling van leerling tot krijgsman. Een verhaal waarin de held geen held is, maar een onzekere jongen die een voetstuk achter zich aansleept.
Eerder las ik van deze auteur: Korte
verhalen uit de Middeleeuwen.
Harald – Een historische novelle koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Harald
Reeks: Heersers sterven niet
Auteur: Paul Christiaan Smis
Genre: historische verhalen
Uitgave: paperback, 170 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, november 2020
ISBN: 9789082642681
NUR: 342
Deze novelle maakt deel uit van de reeks 'Heersers sterven niet', samen met de novelle De vluchteling uit Damascus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.