maandag 21 februari 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Portus Itius - De vergeten haven van Caesar' geschreven door Ghislain Beeuwsaert

 


Portus Itius
De vergeten haven van Caesar

Waar bevond zich de mysterieuze vertrekhaven Portus Itius?

Van jongs af was Ghislain Beeuwsaert geboeid door de overtochten van Julius Caesar naar Groot-Brittannië. Gefascineerd door het raadsel rond Portus Itius, begreep hij later dat het probleem moest benaderd worden vanuit het oogpunt van de zeiler. 
Het slagen van Caesars verovering van Gallië werd niet alleen bepaald door veldslagen, ook door schepen. Vroeger werd met dit belangrijk aspect weinig rekening gehouden. Wat wisten de Romeinen over de getijden in de Noordzee? Hoe konden ze rekening houden met het weer? Waarom waren ze zo bang van de zee?

Van de middeleeuwen tot enkele decennia geleden werden tientallen pogingen ondernomen om de plaats van de uiterst belangrijke haven van Caesar terug te vinden. Een hele reeks mogelijke havens werden beschreven. van Gent tot Dieppe. 
Maar telkens was er iets dat volgens Beeuwsaert niet strookte met de gegevens van Caesar. Bijvoorbeeld, de afstand tussen Portus Itius en zijn landingsplaats in Groot-Brittannië. Waar was de tweede haven op 8 Romeinse mijl van Portus Itius? 
Uiteindelijk besliste de auteur, met de tekst van de “Commentarii de Bello Gallico” in de hand, alles grondig te onderzoeken. 
Het werd een lang verhaal met vallen en opstaan, waarvan dit boek het resultaat is. 


Portus Itius koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Portus Itius
Auteur: Ghislain Beeuwsaert
Genre: oude geschiedenis & politiek
Uitgave: paperback met illustraties (foto’s en tekeningen), 212 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2022
ISBN:  9789464249842


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.