zaterdag 23 juli 2016

'Arsène Lupin versus Herlock Sholmes' van Maurice Leblanc

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes” (met prachtig voorwoord van Bart Van Loo) kreeg 4 sterren (van de 5) in de Vrij Nederland Detective & Thrillergids 2016!

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes

Frankrijk vermaakt zich: inspecteur Ganimard krijgt maar geen vat op gentleman inbreker Lupin. In Arsène Lupin versus Herlock Sholmes wordt daarom de Engelse detective Sherlock Holmes naar Parijs gehaald om Lupin in te rekenen. Tussen de twee bijzondere breinen ontspint zich een intrigerend duel. Het gebruik van de naam Sherlock Holmes leverde destijds het protest op van diens geestelijke vader Sir Arthur Conan Doyle. Leblanc paste het met een kwinkslag aan.

Ondanks dat het steeds korte verhalen (hoofdstukken) lijken te zijn die je leest, is het één prachtig verhaal over Arsène Lupin en zijn tegenstanders. De auteur beschrijft Frankrijk en zijn cultuur zo mooi waardoor je niet anders kunt dan met open mond van verbazing verder lezen en genieten van de verhalen en de tijd waarin deze verhalen zich afspelen. 

In de jaren zeventig heb ik kunnen genieten van een serie op tv over Arsène Lupin. Dat was leuk, maar het lezen van dit boek heeft voor mij veel meer opgeleverd; mijn eigen fantasie en voorstellingsvermogen werden wederom getriggerd.

Arsène Lupin treedt hier bijna niet op de voorgrond, maar regelt alles op de achtergrond terwijl Herlock Sholmes het liefst op de voorgrond treedt.
Een mooi voorbeeld van een Victoriaanse mysterie-roman. 
Frankrijk tegen Engeland!

In het voorwoord van Bart van Loo lees je meer over de achtergrond van de auteur en zijn schepping. 
En hij heeft gelijk; ik raakte zeker gecharmeerd van Lupin en kijk daarom uit naar meer verhalen over deze charmante maar zeker niet te vertrouwen gentleman-inbreker!

Bekijk hier ook de leuke boektrailer!

De auteur:
(foto: Conan Doyle enc.)

Maurice Leblanc (Rouen,1864 – Perpignan,1941) werd in 1874 in Normandië geboren als zoon van Henriette d’Andrésy en Théophraste Lupin. Hij genoot opleidingen in rechtsgeleerdheid en geneeskunde. Naast Latijn, Grieks en Engels spreekt hij verschillende moderne talen vloeiend. Leblanc schreef zijn eerste verhaal met in de hoofdrol Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift Je Sais Tout. Het was onmiddellijk een groot succes, een nieuwe literaire held was geboren – maar liefst 21 boeken volgden. Voor zijn verdiensten voor de Franse literatuur werd Maurice Leblanc onderscheiden met de prestigieuze Légion d'honneur. 

Volg Arsène Lupin boeken op Facebook: Arsène Lupin.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Arsène Lupin versus Herlock Sholmes
Auteur: Maurice Leblanc
Genre: detective
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Oevers, mei 2016
ISBN: 978 94 92068 04 0
NUR: 331
Met een voorwoord van Bart van Loo
Oorspronkelijke titel: Arsène Lupin contre Herlock Sholmès
Vertaald door: Katrien Vandenberghe

Met dank aan Uitgeverij Oevers voor het recensie-exemplaar

1 opmerking:

  1. Mooie recensie Mieke. Je weet het spannend te verwoorden. Maakt wederom nieuwsgierig. ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.