woensdag 6 juli 2016

Ontvangen: 'De fanclub' van Goran Tribuson

Een kwartet uit de buitenwijk

De fanclub
Een kwartet uit de buitenwijk

De fanclub was de eerste in het Nederlands verkrijgbare roman van de gevierde Kroatische schrijver Goran Tribuson. Het is een ultiem cadeau voor rockmuziekliefhebbers die tegen grove straattaal kunnen. En tegen de rauwe werkelijkheid. 

Het verhaal draait om een groep mannen rond de vijftig, rockliefhebbers uit de Kroatische provincie aan het einde van de vorige eeuw. Zij modderen wat aan met hun levens, relaties en muziek, en lijken steeds in rondjes te draaien tussen hoe het vroeger was en wat er met de illusies van toen is gebeurd. Een van hen sterft, wat de anderen in beweging brengt. Waar naartoe, is de onbeantwoorde vraag dat met humor wordt behandeld.

De toekomst is een illusie, elke ambitie is overbodig
Er is uiteraard geen uitsluitsel over de onzekere toekomst, zeker niet tegen de achtergrond van de gebeurtenissen uit het verleden. Of het nou over vertrouwde herinneringen uit hun jongere jaren gaat, of over de ellendige oorlogen van voor of tijdens hun bestaan, het verleden leeft en wordt breed uitgesponnen. De boodschap van de auteur is dat voor deze mannen juist de toekomst een illusie is en elke ambitie om verder te willen gaan dan hun buitenwijk, de Gasfabriek, overbodig.

De personages kennen wij vooral bij hun bijnamen, verkregen in hun kinder- en puberjaren. Hoofdpersonen, allemaal mannen, Rem, Eeuwiger, Misjel en de verteller, vormen een centraal kwartet waar de roman zijn subtitel aan ontleent. De andere twee mannen, Vis en Orlando, hangen er tegenaan, maar krijgen met hun karikaturale trekken ook veel ruimte in het verhaal. Vrouwen hebben de rol van belangrijke gangmakers die veelal indirect aanwezig zijn: als gespreksonderwerpen, als dragers van oude verlangens of als onontrafelde raadsels. Zoals de rockmuziek het bindmiddel tussen de mannen is, is seks de link met vrouwen.

Een robuust geheel
De roman heeft vier hoofdstukken en een boeiende structuur. De lezer zou kunnen beginnen met elk van de vier hoofdstukken, die ook als afzonderlijke verhalen gelezen kunnen worden. Natuurlijk lopen er voldoende lijnen door de hoofdstukken heen, en breder, naar de andere romans van Tribuson. Zo ontstaat er een robuust geheel, gekenmerkt door zijn de fascinatie met het autobiografische als onderliggende thematiek en de thrillerstructuur als de drager van spanning in welke de kundig uitgediepte personages zich bevinden.

De auteur:


De voortreffelijke romans van Goran Tribuson, geliefd schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit Project KLIN is ontstaan. Nu zijn ze een belangrijk onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die in het Nederlands wordt vertaald.

Tribuson is een moderne schrijver van romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s. Zijn eerste verhalenbundel was meer dan veertig jaar geleden gepubliceerd, die toen een stempel heeft gedrukt op de Kroatische literatuur. Zijn interesse voor het schrijven van absurdistische en mystieke korte verhalen en romans in zijn beginnersjaren verschoof geleidelijk naar autobiografische romans. Maatschappelijke kritiek, verbinding tussen het elitaire en alledaagse, intelligente verhalen, vermijding van ideologieën, een indrukwekkende manier van schrijven, humor en vermaak; dat is Tribuson.

Naast het schrijven van boeken en scenario’s, werkte Goran Tribuson tot aan zijn pensionering als hoogleraar scenarioschrijven aan de film- en toneelacademie in Zagreb. Hij is lid van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen wat de hoogst haalbare eer voor wetenschappers en kunstenaars in Kroatië is.

In Nederland zijn nu of binnenkort zijn volgende werken beschikbaar: De fanclub (gedrukt boek en e-boek), Het grijze gebied, Andermans zaken, Angel Toth, de voetbalprofeet (fragment, opgenomen in Voetbal, engelen, oorlog, en het vervolg hiervan gepubliceerd in het Tijdschrift voor Slavische literatuur) en Het huis waar de duivel woont (in voorbereiding).

Meer over Goran Tribuson in dit interview. 
(bron: Uitgeverij KLIN)

Koop dit boek via: Uitgeverij KLIN.

Boekgegevens: 
Titel: De fanclub
Auteur: Goran Tribuson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 200 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, juni 2016
ISBN: 978 94 92160 06 5
ISBN: 978 94 92160 05 8 (e-book)
Vertaling: Sanja Kregar

Met dank aan Uitgeverij KLIN voor het recensie-exemplaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.