vrijdag 15 juli 2016

'Varen is mijn wereld'. Een verhalenbundel van De Maritieme SchrijversVaren is mijn wereld

De zee... 
Wonderlijk, immens en mysterieus. Spiegelglad of woest, verontrustend en verraderlijk. Al eeuwenlang is de aantrekkingskracht van de zee op de mens reusachtig groot. De oneindige zee intrigeert en vandaar dat er voortdurend verhalen over het wel en wee van de mens op zee zijn geschreven. 

Varen is mijn wereld is de eerste verhalenbundel van de maritieme schrijvers en bestaat uit een inleiding gevolgd door 18 verhalen van de generatie maritieme schrijvers van nu. 
In de inleiding kun je lezen over het maritieme verhaal en welke kwaliteiten de schrijvers van maritieme verhalen moeten hebben. 
Alle verhalen in deze bundel zijn geschreven vanuit verschillende invalshoeken en gedachten, maar allemaal met dezelfde gedrevenheid.
Eén ding hebben deze korte verhalen gemeen: de zee.

Ben jij ook een walslurp? Dan zul je je borst nat kunnen maken; de meest raadselachtige woorden komen voorbij. Het is niet zo dat je het verhaal daardoor moeilijker kunt volgen, maar je leert een heleboel! En weet je het niet, dan zoek je het gewoon op.
Ken jij de betekenis van een grietje, een korvijnagel, een tagrijnzaak en wat al niet meer?
We gebruiken vaak uitdrukkingen en gezegden die aan de zeemanstaal en het zeemansleven zijn ontleend. In een van de verhalen in deze bundel wordt dat benadrukt met voorbeelden. 'De zeeman van voorheen heeft een rijke erfenis is de Nederlandse taal achtergelaten.'

Varen is mijn wereld is een mooie verhalenbundel om zo nu en dan een verhaal uit te lezen. Ze variëren behoorlijk in genre. Zo leest het ene verhaal als een sprookje, terwijl een ander verhaal een mini-thriller van slechts twee bladzijden. Maar ook een griezelig verhaal en een spannend avonturenverhaal van bijna dertig bladzijden dat heerlijk leest door de prettige schrijfstijl met fijn korte zinnen zullen je laten genieten van deze bundel. Een mooie afwisseling!

Tussen de verhalen in zie je steeds een andere afbeelding van een kompas. De bundel is geïllustreerd met mooie afbeeldingen. Dat zijn soms foto's in zwart-wit maar meestal prachtige tekeningen die helemaal bij het verhaal passen.
Een sprekende, frisse cover met foto's van schepen, havens en zeezichten.
Deze bundel werd heel toepasselijk vrijdag 18 maart 2016 gepresenteerd op de Hiswa in Amsterdam.

Varen is mijn wereld ligt in de buurt om zo nu en dan op te pakken en een verhaal uit te lezen.

De auteurs:

Verhalen van Cees de Baare, Graddy Boven, Peter Bouchier, Peter Fokkens, Nanda Huneman, Peter van Rooden, Ton van Schoonhoven, Aafke Steenhuis, Michiel van Straten, Antoon Vandamme, Ron de Vos, Anton Wegman, Jan Willemsen en Arne Zuidhoek. 
Deze schrijvers zijn verenigd zijn in de groep ‘Maritieme Schrijvers', die elementen als zee, zeeschuimers, schepen en reizen in hun teksten gebruiken.
Kijk op de website van Maritieme Schrijvers  en proef het zout!

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Varen is mijn wereld
Auteurs: De Maritieme Schrijvers
Genre: verhalenbundel, maritiem met illustraties
Uitgave: paperback, 216 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Alk B.V., 2016
ISBN: 978 90 59611 72 6

Met dank voor het recensie-exemplaar.


3 opmerkingen:

  1. Lijkt me een heel leuk en interessant boek waarbij ik vast veel zal herkennen. Wij noemden walbewoners overigens altijd landrotten. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat woord kende ik, maar van walslurpen had ik nooit eerder gehoord. Een bundel prachtige verhalen, Anneke!

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.