vrijdag 1 juli 2016

'Vis op vrijdag', van Rob van Spanje. Recensie door Mieke WijnantsRecensie door Mieke Wijnants:

Titel: Vis op vrijdag
Auteur: Rob van Spanje
Uitgever: Aquazz.com
Genre: Literaire non fictie – korte verhalen.

De auteur staat regelmatig even stil bij de doodgewone dingen in het leven. Het is die ene glimlach, dat enkele bloempje dat bloeit; je hoeft het alleen maar te zien. 
'Wat je ziet, schrijf je gewoon op,' zegt de auteur. Als hij schrijft, voelt hij zich als een vis in het water.

De columns zijn regelmatig getekend door de levenservaring van de auteur. Werkloos, depressief, een hersenbloeding. Wat doet dat allemaal met je? Dat raakt niet alleen jezelf maar vooral ook degenen die je lief zijn. Maar hij schrijft ook over feestelijke aangelegenheden en heel wat andere luchtige onderwerpen. Regelmatig ook een moment van bezinning op dingen die er in het leven echt toe doen. Heel makkelijk leesbare stukjes, voor iedereen herkenbaar.
Het is juist de afwisseling in deze thema's die de kracht vormt van deze bundel. Meestal serieus en toch altijd weer met een vleugje humor. 'Zonder humor ga ik eerder dood dan mijn planning is,' zo schrijft de auteur zelf.

Met veel genoegen heb ik Vis op vrijdag gelezen. 
Een boek met een variatie aan korte verhalen over de actualiteiten en over de auteur zelf in het heden en verleden. In begrijpelijke taal geschreven…taal die je raakt, laat lachen, nadenken, maar ook relativeren. Voor velen zullen hoofdstukken herkenbaar zijn en kunnen ze troost en hoop bieden. Een glimlach verscheen regelmatig op mijn gezicht en nu en dan lag ik in een deuk. Soms werd ik erg emotioneel en kon een traan niet bedwingen… O.a. door het hoofdstuk Broodtrommeltje.

Natuurlijk ontbreekt een hoofdstuk over de Pietendiscussie niet. Hoe kan het ook anders als je achternaam van Spanje is ? 
Hoe eerlijk kun en durf je te zijn over jezelf in een beroerde tijd…niet de beste periode van je leven dat nog steeds elke dag een gevecht is? 
Maar ook: waar haal je de humor en optimisme vandaan? 
Hoe blijf je midden in de maatschappij staan en geïnteresseerd in de actualiteiten? 
Ben je zelfs in staat om hierover te schrijven? 
Het is een boek vanuit het hart en gevoel geschreven. Recht door zee verkondigt de auteur zijn mening over van alles, maar altijd genuanceerd, met een glimlach en veel humor.

Op bladzijde 57 van het boek staat een mooie quote van Edner Chap: 
'Je bent pas rijk als je iets bezit dat niet te koop is.' 
En zo is het maar net!

Een echte aanrader voor een ieder die op een positieve manier geraakt wil worden. Ik geef dan ook 5****

Dank aan Mieke Wijnants voor deze mooie recensie.
Graag gelezen!


5 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.