zaterdag 21 mei 2022

Ik las: 'De zusjes - Kauffmann & Kauffmann #1" geschreven door Hetty Kleinloog

 


De zusjes
Kauffmann & Kauffmann #1

Kauffmann & Kauffmann, de serie:

De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nogal eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband in staat om de meest ingewikkelde misdrijven op te lossen. 

De zusjes:

Lisa Kauffmann staat bij de kassa om haar boodschappen te betalen, maar haar pinpas weigert: te weinig saldo. Als ze daarna thuis ontdekt dat haar sieradenkistje leeg is en ze ook het lievelingsmedaillon van haar overleden moeder niet meer kan vinden, is het haar duidelijk. Via via komt ze achter de locatie waar haar verslaafde tweelingzus Kat zich bevindt en als bij toeval is Lisa nog maar net op tijd om haar van de dood te redden. Wanneer Kat uit het ziekenhuis wordt ontslagen, brengt Lisa haar naar een afkickkliniek en ze neemt zich voor nooit meer iets met haar twaalf minuten jongere zus te maken te hebben. 

Maar daar komt verandering in als vader Kauffmann voor hun verjaardag – Kat is inmiddels weer thuis en clean en Lisa zit financieel aan de grond – een gift geeft om Kauffmann Bedrijfsrecherche nieuw leven in te blazen, op voorwaarde dat ze het samen runnen. 

Tijdens een bedrijfsetentje is Lisa getuige van een aanslag op de directeur en daarmee is de eerste opdracht een feit. Wanneer Kat, die het niet zo nauw neemt met de grenzen van de wet, haar zus probeert bij te staan in deze zaak, stapelen de problemen zich op.


Het is spannend vanaf de eerste bladzijde!
In de proloog lees je over een man en een vrouw op een boot; de man probeert de vrouw te verkrachten. Dat loopt niet goed voor hem af want hij krijgt een flinke klap en is hierdoor uitgeschakeld.
De boot kapseist en de vrouw probeert zich zwemmend te redden…

De verschillende verhaallijnen zijn een heerlijke afwisseling van meningen en gebeurtenissen.
De personages zijn duidelijk beschreven, alsof het echte mensen zijn en geen (hoofdrol-)spelers in een verhaal. Ze komen tot leven met al hun eigenaardigheden zoals mensen nu eenmaal kunnen zijn. Ik ken geen twee dezelfde mensen.
Tweeling zijn betekent niet als vanzelfsprekend dat je hetzelfde denkt en dezelfde gebeurtenis hetzelfde ervaart. Dat is duidelijk in dit eerste deel van ‘Kauffmann & Kauffmann’.

Bart, de vader van Kat en Lisa, heeft een ruimte voor Kauffmann Bedrijfsrecherche 3.0 gehuurd waarin de dames aan de slag kunnen. 
Kat is niet zo blij met de beoogde samenwerking die hun vader wil.

“Die achterstand bij de geboorte en een verslaving hebben haar zus tien jaar teruggeslingerd in haar ontwikkeling. En met zo’n onvolwassen, onverantwoordelijke en vooral ook onbetrouwbare ex-junk moet ze samenwerken. Met een Kat die zich niet geneert om zich steeds weer als een kleuter op te stellen.”

Behalve de zusjes, speelt ook hun broer Ruben een belangrijke rol in het onderzoek.
Odette was de therapeut van Lisa, maar is nu haar vriendin. Odette voelt haar nog steeds goed aan.

“De zon op haar gezicht is weldadig, ze ziet een roze wereld, met stipjes die verschuiven als ze haar blik erop richt. Geschuifel klinkt naast haar en ze tilt loom een ooglid op. Odette legde haar voeten op de vensterbank. Deze situatie is ook wel een soort van geluk, of komt op zijn minst in de buurt.
Dan, totaal vanuit het niets, is het alsof een loodzware kogel tegen haar buik geworpen wordt. Ze schiet overeind. Ze kan niet gelukkig zijn, zij niet, dat mag niet.”

Op een bepaald moment in het verhaal denk je te weten hoe het eigenlijk in elkaar zit maar de werkelijkheid blijkt anders: de verrassende plotwending op het einde verbaasde me zeker.


De auteur:

Hetty Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is auteur, scenario- en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent en regisseur. Kleinloog studeert van 1984 tot 1987 aan de Theaterschool Amsterdam, de parttime opleiding Drama. Als afstudeerproject richt zij Theatergroep Mevrouw Jansen op. Bij deze theatergroep is zij tot de opheffing in 2009 creatief leider / auteur / regisseur / tekstdichter. 
Sinds 2000 schrijft Hetty televisiedrama en werkt ze als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte, SpangaS, Malaika, Tita Tovenaar, GTST, De Spa en De Kameleon
In 2014 heeft Hetty de jeugdroman Vuurwerk gepubliceerd, Volle bloei was haar eerste roman in het volwassenengenre.

Neem voor meer informatie over Hetty en haar werk een kijkje op haar website.

Bibliografie: 

De zusjes koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zusjes
Serie: Kauffmann & Kauffmann #1
Auteur: Hetty Kleinloog
Genre: detective, thriller
Uitgave: luxe paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer, 27 mei 2021
ISBN: 9789460684647
ISBN: 9789460687396 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij Marmer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.