donderdag 5 mei 2022

Ik las: 'IJsvogelblauw' geschreven door Jan Wijnen

 Verhalen


IJsvogelblauw

Een man die krankzinnige verhalen vertelt om niet ontslagen te worden uit het gekkenhuis. Een studente die zelfs wil sterven om seks te hebben met haar docent. Een man die zo graag een hond zou zijn. Een pubermeisje dat met een snelle jongen wil vluchten naar een andere wereld. Een overtuigde atheïst wiens vrouw, godbetert, op het eind van haar leven plotseling weer katholiek wil worden. Een romantische jonge dichter met een vileine wreedheid. 
De personages in deze nieuwe bundel verlangen naar een, meestal onbereikbaar, ander leven. Verhalen met een droeve, tegelijk vaak grappige, absurde of zelfs hilarische ondertoon.

‘IJsvogelblauw’ is een verhalenbundel met elf verhalen die stuk voor stuk de moeite waard zijn.
De thema’s zijn zeer gevarieerd, maar steeds boeiend om over te lezen.
Soms zit je gespannen te lezen om uiteindelijk met een zucht het boek dicht te slaan. Een andere keer is het gniffelen geblazen, maar telkens weer weet Jan Wijnen de aandacht vast te houden.
Het is heerlijk om een verhaal te lezen, het boek weg te leggen en je te verheugen op het volgende verhaal. 'Voorpret' heet dat.

“Alles aan hem is aantrekkelijk. Zijn fiere gestalte, de regelmatige trekken van zijn gezicht, zijn sterke neus, zijn volle lippen, zijn intelligente ogen, alles, alles. Wie daar anders over denkt is niet goed bij zijn hoofd. Zelfs zijn ietwat wijkende haargrens is aantrekkelijk.
Verrast. Dat zei hij. Een echte leraar: eerst een compliment, daarna een kritische opmerking.”

Deze verhalen verdienen het om niet meteen achter elkaar gelezen te worden, maar de onverdeelde aandacht van de lezer te krijgen.
Een verhaal eindigt vaak met een vraag of een vorm van twijfel bij de hoofdpersoon; het is niet allemaal vanzelfsprekend.
Ik heb ze stuk voor stuk graag gelezen.


De pers over de verhalen van Jan Wijnen:
 
Een trefzekere stijl en virtuoze verteltrant. – Juryrapport debutantenprijs 2005 

Er zijn waarschijnlijk veel verhalen te vertellen over de jaren die Wijnen leefde voor hij zich met literatuur inliet. Maar hij laat er geen enkel misverstand over bestaan wat er achter die mogelijke verhalen schuilging: Een schrijver. En wat voor een. – NRC 

Wijnen schrijft subtiel, met ingehouden humor. – Trouw 

Wijnen bevestigt dat het korte verhaal nog altijd springlevend is. – De Volkskrant

De auteur:

Jan Wijnen (1943) debuteerde in 2004 met Het kwade amen. Daarna verschenen de verhalenbundels So sorry, Deze eenzame wereld en Verkleurde tijd. Verhalen van Jan Wijnen werden gepubliceerd in Holland Maandblad, De Gids, De Revisor, Bunker Hill, Lava,Tirade en Extaze.

IJsvogelblauw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: IJsvogelblauw
Auteur: Jan Wijnen
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 206 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2021
ISBN: 9789464247602
ISBN: 9789464248272 (eBook)
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.