dinsdag 10 mei 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Stilleven' geschreven door Sarah Winman

 'Een medicijn tegen reislust en een remedie tegen eenzaamheid' - The Washington Post


Stilleven


Stilleven, van de gelauwerde schrijfster van Toen God een konijn was, is een prachtig verhaal over mensen die worden samengebracht door liefde, oorlog, kunst, overstromingen… en de geest van E.M. Forster.

In 1944, terwijl de geallieerde troepen optrekken en om hen heen de bommen neerkomen, ontmoeten twee onbekenden elkaar in de verwoeste wijnkelder van een Toscaanse villa. 
Ulysses is een jonge Britse soldaat, en Evelyn een kunsthistorica – en mogelijk spionne – van in de zestig. Ze is naar Italië gekomen om schilderijen uit de puinhopen te redden en haar herinneringen aan de keer dat ze E.M. Forster ontmoette en haar hart werd gestolen door een Italiaans dienstmeisje, opnieuw te beleven in een kamer met uitzicht in Florence.

Onverwacht herkennen deze twee mensen in elkaar een verwante ziel, en de dingen die Evelyn vertelt over waarheid en schoonheid planten een zaadje in Ulysses’ geest dat het verdere verloop van zijn leven en dat van de mensen die hem liefhebben in de volgende vier decennia zal bepalen.

Stilleven gaat van de heuvels in Toscane naar de smog in het Londense East End en vandaar naar de pleinen van Florence. Het is een epische, speelse roman vol kleurrijke personages, over schoonheid, liefde, familie en verbondenheid.


In de pers:

‘Vol mooie passages over kunst, relaties en de alles overtreffende schoonheid van Toscane […] een lofzang op liefde en kunst.’ – Publishers Weekly

‘In deze hartverwarmende roman deelt Winman ideeën over vriendschap, liefde, kunst en verbondenheid […] Het valt niet mee om je een lezer voor te stellen die niet weg zal zijn van Winmans personages en hun gekkigheid, zoals de oude Cressy, die zich laat adviseren door een boom, en de blauwe papegaai Claude, die misschien wel de reïncarnatie van Shakespeare is.’ – Booklist

‘Dit heerlijke boek is een ongegeneerde viering van de liefde in al haar verschijningsvormen. Liefde voor kunst, liefde voor onbekenden, liefde voor een glas goede Italiaanse wijn en een kom pasta die precies genoeg gezouten is om naar de zee te smaken. Liefde voor verhalen. Liefde voor de liefde.’ – Rachel Joyce, schrijfster van ‘De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry’

De auteur:

Sarah Winman (1964) groeide op in Essex. Ze volgde een acteursopleiding en speelt sindsdien in het theater, in films en in televisieseries. Ze speelde onder andere in The Discovery of Heaven, met Jeroen Krabbé. 
Momenteel woont Sarah Winman in Londen. 
Ze debuteerde met de roman Toen god een konijn was, waarmee zij de New Writer of the Year bij de Galaxy National Book Awards won. 
Van Winman verschenen eveneens de romans Het laatste jaar van Marvellous Ways en De blikman die werd genomineerd voor de Coast Novel Award. Haar vierde roman Stilleven werd door The Guardian uitgeroepen tot het beste boek van 2021.

LEES HIER MIJN RECENSIE VAN ‘DE BLIKMAN’.

Stilleven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Stilleven
Auteur: Sarah Winman
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback met flappen, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, mei 2022
ISBN: 9789083171494
ISBN: 9789083206707 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Still life
Vertaalde door: Miebeth van Horn

Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.