woensdag 11 mei 2022

Ik las het '6x6 dieet', samengesteld door Alie Lourens en Wilma Bouwman en smulde er van

In 3 fases naar een gezonde leefstijl.
Reset je stofwisseling, val af en krijg je bloedsuikers onder controle


6x6 dieet

Ben je te zwaar? Heb je weinig energie? Wil je minder diabetesmedicatie gebruiken? Lukt het niet om blijvend af te vallen? Grote kans dat er bij jou sprake is van insulineresistentie. Ga dan met het 6x6 dieet® aan de slag!

Het 6x6 dieet® is heel anders dan andere diëten. Door 6 keer per dag 6 gram koolhydraten te nemen, ‘reset’ je je stofwisseling, waardoor de insulineresistentie afneemt en je gemakkelijker afvalt. In drie fases werk je toe naar een nieuwe leefstijl. Je eet koolhydraatarm, maar van producten met meer vet en eiwit mag je wel lekker veel nemen. Je boodschappen haal je gewoon in de supermarkt. Je hebt veel keus, het is niet duur en het dieet is goed vol te houden. 

Dit boek is vanuit de praktijk geschreven. De auteurs geven niet alleen uitleg over wat het 6x6 dieet® inhoudt, maar hebben ook veel aandacht voor hoe jij het dieet in jouw situatie kunt inpassen. 
Ze geven talloze bereidingstips en recepten voor alle maaltijden en tussendoortjes. 
Inclusief kruidenmixen, sausjes en 50 uitgewerkte groentesoorten. De recepten bevatten allemaal 6 gram koolhydraten en zijn gemakkelijk en snel te maken, zelfs als je weinig kookervaring hebt. 
Genoeg ideeën en inspiratie, ook als je al koolhydraatarm eet of gewoon eens wat anders wilt gaan koken. 

‘Het 6x6 dieet is succesvol gebleken om mee af te vallen en je gezondheid te verbeteren, ook als je diabetes hebt. Daarom is het fijn dat er nu een boek is verschenen waardoor het volhouden nog gemakkelijker wordt.’ – Ellen Govers, voorzitter van het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas. 

Een compleet handboek, inclusief tips en tricks om je door moeilijke momenten heen te helpen.


Mijn recensie:

Dit handboek is zeker iets om je aan vast te houden als je aan de slag wilt gaan om je levenswijze te veranderen. Want daar gaat het hier om; niet even snel afvallen maar je bewust worden van je eigen lichaam. 

Voor in het boek staat een inhoudsopgave waarin je lekker vlot iets op kunt zoeken over de te nemen stappen en de verschillende fases om met behulp van koolhydraatbeperkte recepten het beoogde resultaat te bereiken.
In het voorwoord vertellen Alie & Wilma over hun achtergrond en over het tot stand komen van dit boek. Ze hebben ook twee onderzoeken gedaan naar de effectiviteit en de achtergronden.

“Met die onderzoeken hebben we wetenschappelijk aangetoond dat het 6x6 dieet® goed werkt, ook op de langere termijn. Het is effectiever dan ander koolhyraatarme diëten, zowel wat betreft daling van gewicht en bloedsuikerwaarden als vermindering van diabetesmedicatie.”

Zoals de auteurs zelf aangeven is ‘6x6 dieet’ niet het zoveelste dieetboek, maar een handleiding om in 3 fases je leefstijl blijvend te kunnen veranderen.
Er zijn al meer boeken geschreven over een koolhydraatarm leven, maar eerder las ik nergens dat je jezelf eerst doelen moet stellen, bijvoorbeeld:

  • ik wil mijn eigen veters kunnen strikken
  • ik wil de trap op kunnen lopen zonder te hijgen
  • ik wil met mijn kind of kleinkind een partijtje voetbal kunnen spelen
  • ik wil een fietstocht van 5 kilometer kunnen maken
  • ik wil een blokje om kunnen lopen met mijn hond
  • ik wil die bepaalde broek of jurk weer kunnen dragen

Door de doelen niet te groot te maken en om het uiteindelijke doel gemakkelijker te kunnen bereiken, kun je deze reis in stappen maken, zoals niet meteen 40 kilogram af willen vallen maar eerst 10 kilogram en daarna 20, gevolgd door 30 om zo het resultaat te bereiken dat je voor ogen had.

Het hoofdstuk ‘Voedingsmiddelen in het 6x6 dieet’ is een ware eyeopener.
Wanneer je de recepten leest en de foto’s bekijkt, loopt het water je in de mond. Het is hier zeker geen kommer en kwel.
Je wilt hier meteen mee aan de slag, zelfs als je geen dieet nodig hebt of je je levenswijze niet wilt veranderen. Het is uitermate geschikt voor lekkerbekken.
Een overzicht van alle recepten staat in de receptenindex op alfabet die achter in het boek is gepubliceerd. Dit overzicht is aangevuld met een aantal overzichtslijsten.

'6x6 dieet' is een bron van inspiratie en is absoluut niet belerend. Ik ga hier zeker mee aan de slag en hou hierbij het volgende voor ogen:

“gewoonten veranderen kost tijd, gun jezelf die tijd
denk positief, zelfs van fouten kun je leren
focus op wat allemaal mag, er is heel veel mogelijk
terugval hoort erbij, zolang je weer opstaat gaat het goed
je ‘moet’ niet, gezond leven is een keuze’ – Alie & Wilma

Vooral de laatste regel spreekt me heel erg aan. 


Over de auteurs:

Alie Lourens en Wilma Bouwman zijn gepassioneerde diëtisten, die voeding inzetten als medicijn. 
Hun roots liggen in Friesland en Groningen. Samen begeleiden ze al meer dan 60 jaar mensen met voedingsgerelateerde problemen, zoals overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, darmproblemen etc. Sinds 2012 doen zij dit in hun eigen praktijk, Dieetzorg Friesland; waar nu 5 diëtisten werken. 

"Wij denken graag met mensen mee. Hoe kunnen zij zelf, met een ander eetpatroon, bijdragen aan een betere gezondheid. Daarbij denken wij niet in beperkingen, maar in mogelijkheden".

Met hun uitgebreide kennis en ervaring hebben ze samen het 6x6 dieet® ontwikkeld en vormgegeven. Ze besloten hierover een boek te schrijven, om iedereen de kans te geven zelf te ervaren wat de positieve effecten van het 6x6 dieet zijn. Ze staan niet graag in de spotlights, maar zijn nu best een beetje trots op het eindresultaat: het boek ‘6x6 dieet’.

6x6 dieet koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: 6x6 dieet
Auteurs: Wilma Bouwman en Alie Lourens
Genre: dieetboeken, kookboeken, gezondheid algemeen
Uitgave: Hardcover, 320 pagina’s
Uitgever: 6x6 dieet V.O.F., april 2022
ISBN: 9789090356792
NUR: 443, 246, 860 

Fotografie: Hannah Lourens
Vormgeving en omslag: Gerdien Beernink
Tekstcorrectie: Rien Wisse
Drukwerk: Het Boekenschap
Website: www.6x6dieet.nl

Met dank aan 6x6 dieet V.O.F. voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: 6x6 dieet V.O.F.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.