vrijdag 9 oktober 2015

Ik las: 'Verboden boeken' van Natalie F. Boekhorst


Verboden Boeken – Joset Trilogie Deel 1

Over het boek:

In het jaar 2116 verwoest een enorme tsunami de Aarde. De overlevenden vestigen zich op de planeet Kosna en beginnen een nieuwe jaartelling: NVA (Na Verwoesting Aarde). In het jaar 997 NVA leven de mensen verspreid over elf planeten. De nieuwe machthebbers (Sy) regeren met harde hand over hen. Er heersen vastgestelde regels en een eigen mening wordt niet geaccepteerd.

Joset (12) woont op de planeet Kosna, onder de koepel van de kolonie Kosnapol. Haar verzet tegen de ‘onzinnige regels’ brengt haar nog wel eens in problemen. Wanneer ze samen met haar vriend Hogan (14) een nederzetting van de allereerste kolonisten ontdekt, verandert haar leven voorgoed. Ze komt in aanraking met de verzetsbeweging Freedom en besluit actief lid te worden. Maar net wanneer ze denkt dat die keuze haar gelukkig maakt, gebeurt er iets waardoor ze heel erg gaat twijfelen aan die beslissing.

'Verboden Boeken' is het eerste deel van een trilogie.

Wat is mijn mening?

Een goed verhaal wat ik in iets meer dan een dag gelezen heb. Het leest vlot door de lekker korte zinnen en de snel wisselende hoofdstukken.
Voor in het boek staat een plattegrond afgebeeld van Kosnapol, de kolonie waar Joset woont.
Op de volgende bladzijden zie je een tijdbalk met de geschiedenis van de koloniën. Dat verduidelijkt veel. Bovendien hebben de hoofdstukken behalve een titel die aangeeft waar het hoofdstuk over gaat, een tijdsaanduiding zodat je weet wanneer het hoofdstuk zich afspeelt.

De titel wordt duidelijk tijdens het lezen, evenals de prachtige cover met de afbeelding van een meisje in een rode mantel die een uitnodigend gebaar maakt naar de toeschouwer.
Op de voorgrond staan oude boeken en op de achtergrond zie je gebouwen in een ons nog onbekende wereld.

De hoofdpersoon Joset, is bijna hetzelfde als ieder ander twaalfjarig meisje in de tegenwoordige tijd en in de wereld zoals wij hem kennen. Kritisch, soms tegen de draad in en zich afzettend tegen het gezag. En niet te vergeten maakt ze kennis met het andere geslacht en wordt verliefd!
Joset komt in situaties terecht waar ze nooit aan gedacht zou hebben.

Ze groeit in jaren en als mens. Joset wordt wat volwassener waardoor ze ook meer oog heeft voor wat er om haar heen gebeurt.
'Afwezig harkte Joset de blaadjes bijeen, rare dingen gebeurden er de laatste tijd. Of was het al langer aan de gang maar vielen ze haar nu pas op? Het wakkerde haar drang naar antwoorden nog meer aan.'
Er gebeurt dan in zo'n korte tijd zoveel met haar, dat ze soms niet meer weet wat wel en wat niet waar is. Wie kan ze nog vertrouwen?
'Het vertrouwen in mensen kwam weer langzaam terug. Ook haar doel stond haar weer duidelijk voor ogen. Ze kon haar oude leventje niet meer oppakken, ze had het geprobeerd, maar het was niet meer genoeg. Ze wilde meer.'

De personages zijn duidelijk uitgewerkt. Nog niet allemaal al in het begin zoals Joset, maar gaandeweg het verhaal wordt veel duidelijk. Ook de robot als 'personage' is goed neergezet. Werkelijk prachtig om te lezen!
De auteur heeft een prettige schrijfstijl waardoor het boek geschikt is voor personen vanaf ongeveer 12 jaar.
Het laatste hoofdstuk en het nawoord maken heel duidelijk dat het verhaal hier niet afgelopen is, dat er nog meer delen volgen.
'Eén ding wist ze zeker. Ze kregen haar niet klein. Nooit! Ze zou haar vrienden ooit weer terugzien. Daar zou ze voor zorgen. Het begon nu pas echt. 'Freedom voor iedereen.''

Ik heb dit boek graag gelezen en ben benieuwd naar wat er met Joset en de andere personages in het volgende deel gebeurt en hoe ze daar mee om zullen gaan.


Over de auteur:

Natalie F. Boekhorst is geboren en getogen in Arnhem. Na omzwervingen door binnen- en buitenland is ze inmiddels met man en drie kinderen weer teruggekeerd op Gelderse bodem. Ze heeft een journalistieke achtergrond, maar tegenwoordig combineert ze haar journalistieke werk met het schrijven van kinder- en jeugdboeken en het geven van workshops creatief schrijven op basisscholen.

In 2007 debuteerde ze met haar Young Adult boek 'Verboden boeken’ (nu in herdruk bij Nieuwe Druk). In 2009 volgde prentenboek ‘Bram en de snoepkist’ (3+) en in 2010 de publicatie van een schoolset van ‘Bram en de snoepkist’ bestaande uit het prentenboek, een set vertelkastplaten en een werkmapje voor de groepen 1 t/m 3.

In oktober 2014 is bij Nieuwe Druk haar nieuwste kinderboek verschenen, getiteld ‘muis joep en het goud!’ (AVI2 /E3), een leesboekje voor beginnende lezers (6+).

Wilt u meer informatie over de schrijfster en haar activiteiten, ga dan naar haar website: www.natalieFboekhorst.nl Je kunt hier ook de spelregels vinden van 'het Countingblok'. Dat is de naam van het spel dat gespeeld wordt in het verhaal.
(info: Nieuwe Druk)

Boekgegevens:
Titel: Verboden Boeken
Auteur: Natalie F. Boekhorst
Genre: Young Adult
Uitgave: paperback, 196 pagina's
Uitgever: Nieuwe Druk, juli 2015
ISBN: 978 94 92020 10 9

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Bruna.nl
Ako.nlECI.nl

Met dank aan Uitgeverij Nieuwe Druk voor het recensie-exemplaar

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.