zaterdag 24 oktober 2015

Ontvangen: 'De Loney' van Andrew Michael Hurley


De Loney

Waar gaat het verhaal over?

De ontdekking van een kinderlijkje aan de stormachtige Engelse kust van Lancashire dwingt Smith, de verteller van dit verhaal, terug te denken aan de pelgrimsreis die hij in 1976 met zijn ouders en geestelijk gehandicapte broer Hanny ondernam naar dat kustgebied, dat daar de Loney wordt genoemd.

De bewoners van de Loney zijn niet allemaal even blij met het katholieke gezelschap, en er gebeuren raadselachtige dingen. Niet alleen wordt er gebeden voor Hanny in de hoop dat hij zal genezen, de jongen raakt ook verzeild in andere verontrustende rituelen. Smith is de enige die weet wat er is gebeurd en legt zichzelf de loodzware last van het zwijgen op. Maar zal hij dat zijn leven lang volhouden?

De Loney is een angstaanjagende roman over geloof, schuld, jaloezie en opoffering. Tegelijkertijd is het een gevoelig portret van de relatie tussen twee broers met realistische karakters en een observerende hoofdpersoon.

'De Loney is niet zozeer goed, het is geweldig. Het is literatuur van formaat.' – Stephen King

'Hedendaagse klassiekers in het genre spannende boeken zijn zeldzaam, en onmiddellijke klassiekers al helemaal, maar De Loney lijkt dit allebei te zijn.' – The Sunday Telegraph

'De Loney is een meesterlijke uitweiding over doodsangst. Hurleys sterke, geloofwaardige karakteriseringen en levensechte dialogen zorgen ervoor dat je snel betrokken raakt bij de inwoners van de retraite. Zijn griezelige en atmosferische vertelling zit vol herkenning en scherpte.' – The Sunday Times

'Direct door critici erkend als horrorklassieker. De Loney gaat over een ongelukkige familie, broederschap, geloof en adolescentie. Hurleys opvallende personages, een mix van sinistere inwoners en katholieke pelgrims, zijn perfect uitgewerkt. Het resultaat is een adembenemende en dubbelzinnige roman die je 's nachts wakker houdt.' – Daily Express ****

Over de auteur:


Andrew Michael Hurley (1975) groeide op in het graafschap Lancashire, waar tussen de rivieren de Wyre en de Lune het kustgebied 'de Loney' ligt. Zijn kennis van de katholieke symboliek komt voort uit zijn jeugd, toen hij misdienaar was. De Loney is zijn debuut.

Boekgegevens:
Titel: De Loney
Auteur: Andrew Michael Hurley
Genre: roman
Uitgave: paperback, ca. 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, november 2015
ISBN: 978 90 44629 84 2
Oorspronkelijke titel: The Loney
Vertaling: Uitgeverij Prometheus en Bart Kraamer

Recensie volgt binnenkort op mijn blog.
Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het beschikbaar stellen van dit leesexemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.