vrijdag 16 oktober 2015

Ik las: 'Alles verandert' van Kristien Hemmerechts


Alles verandert

Iris Verdonck kan met trots terugblikken op een rijke carrière en een onstuimig liefdesleven. Alles,
of bijna alles in haar leven lijkt gesmeerd te lopen, tot op een fatale dag een mooie, raadselachtige studente haar het hoofd op hol brengt. In roekeloze overgave gooit ze haar principes overboord. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien, en Iris dreigt alles te verliezen waar ze jaren voor gevochten heeft.

Op de flap staat vermeld: 'Alles verandert spiegelt  In ongenade, de roman waarvoor Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee de Booker Prize ontving.' Omdat ik In ongenade  niet gelezen heb, is dit gegeven voor mij niet relevant geweest.
Deze eerste kennismaking met het werk van Kristien Hemmerechts heeft me zeker niet teleurgesteld.
Een verhaal waarbij ik tijdens het lezen dacht; 'Pats, boem!, dat komt binnen.' 
De auteur zit niet om woorden verlegen en heeft fantasie genoeg om enigszins theatraal het verhaal van Iris te schrijven. Dat mocht voor mij wat subtieler, maar dat neemt niet weg dat er een dijk van een verhaal staat over verandering en verschuiven van de macht.

De verandering komt keer op keer aan de orde, zo ook in de woordkeuze; nu weer geschreven met woorden die door personen die in de hippie-tijd zijn blijven hangen gebruikt worden bijvoorbeeld 'dildokinderen', dan weer een woord zoals 'schervengericht' wat niet door deze groep personen gebruikt wordt. Ook dit is een soort van verandering.
Verandering van wie de touwtjes in handen heeft; de reden voor Peter om uit huis te gaan was dat Iris zijn hond Sammy uit huis plaatste omdat zij de baas in huis was. Wanneer Iris de aandacht van Peter nodig heeft omdat een van haar overvallers in huis is, heeft hij de macht om haar zo goed als te negeren. Ook verandering van de eigen situatie: van een gevierd professor naar een werkeloze vrouw die door eigen schuld alle geloofwaardigheid verloren heeft.

Iris heeft heel wat meegemaakt, is ouder geworden en beseft uiteindelijk dat het goed is;
'Boontje komt om zijn loontje, vroeg of laat komt boontje altijd om zijn loontje. Niemand ontsnapt, ook zij is er niet aan ontsnapt, maar nu heeft ze betaald wat betaald diende te worden.
De rekening is vereffend. Tot op de bodem is de kelk met bitter brouwsel leeggedronken.'


Over de auteur:
© Keke Keukelaar

Kristien Hemmerechts (1955) maakte naast haar vele romans en verhalenbundels ook naam met haar autobiografische essays. Taal zonder mij (1997) is daarvan ongetwijfeld het bekendste. Met haar kenmerkende stijl weet ze de meest ingewikkelde thema’s op een invoelbare manier te verwoorden.
Bij De Geus verschenen tot dusver De dood heeft mij een aanzoek gedaan (2010) en de romans Gitte (2011), Haar bloed (2012) en een heruitgave van Ann (2012). In 2012 volgde Kronkelpaden van het geheugen, waarin ze de werking van het geheugen onderzoekt. In 2014 verscheen De vrouw die de honden eten gaf, een boek dat omwille van het onderwerp (Michelle Martin) veel stof deed opwaaien, en omwille van de kwaliteit veel lof kreeg.

Een gesprek met de schrijfster naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe roman.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
De Geus-boeken
bol.com

Boekgegevens
Titel: Alles verandert
Auteur: Kristien Hemmerechts
Genre: literaire roman, novelle
Uitgave: gebonden, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Geus, augustus 2015
ISBN: 978 90 44534 24 5
ISBN: 978 90 44534 25 2 (e-book)
NUR: 301

Met dank aan Uitgeverij De Geus voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.