zaterdag 24 oktober 2015

Gelezen: 'Mijn koninklijke minnaar' van Willy Bogaerts


Mijn koninklijke minnaar

Waar gaat het verhaal over?

Professor Herman Somers, een gereputeerd historicus aan de Leuvense universiteit, en zijn zoon Matthias, een gerechtelijk patholoog, hebben een gezamenlijke hobby: misdaadromans schrijven. Onder het pseudoniem Veronika Winter publiceren ze een succesvolle politiereeks met de eigenzinnige commissaris Perceval in de hoofdrol.

Als Somers voor een nieuw boek de geheimzinnige dood van koning Albert I tachtig jaar geleden onderzoekt, ontmoet hij in Berlijn een bloedmooie maar mysterieuze vrouw. Hoe meer zijn werk echter vordert, hoe meer demonen uit het verleden hij weer wakker lijkt te maken. Somers wordt zelfs met de dood bedreigd en moet vluchten.
Tot die mysterieuze vrouw weer opduikt, zijn hele leven compleet overhoop haalt en niets nog is wat het lijkt.

Op de achterflap staat:
Mijn koninklijke minnaar is een spannende mix van feiten en fictie, gebaseerd op het echte juridische dossier rond de dood van koning Albert I. Een boek dat bewijst dat waarheid en verbeelding soms vreemden, soms broers en soms een identieke tweeling zijn.

Mijn mening?

Een auteur die weet te boeien. Al vanaf de eerste bladzijde van het eerste hoofdstuk;
'Ik kon de gezichten van mijn belagers zien zonder ze te zien. Hun grauw bestoppelde gelaat met die aparte glans, hun ogen leeg als scherven van glas en hun harde sarcastische lach waren een vast deel van mijn dromen geworden. Ze kwamen als ratten uit de riolen.'
Na deze start werd ik zes maanden mee in de tijd terug genomen. Er komen een heleboel personages voorbij en ik moest er goed mijn aandacht bijhouden om het verhaal nog te kunnen volgen. Ieder personage heeft respect verdiend, nietwaar? Daarom heb ik het boek zo vlug als mogelijk gelezen en er geen dagen over gedaan zoals ik anders wel eens doe. De spanning komt hier en daar weer naar boven, maar het is nergens saai te noemen. Waar het geen spannende misdaadroman is, is het een mooie roman.

De auteur is een meester in het beschrijven van de personages, de sfeer en gevoelens;
'Ze was verouderd, net als ik wat meer uitgezakt, ze liep wat voorover gebogen, droeg een ernstige bril die niet bij haar luchtige karakter hoorde. Alleen haar lichte, wat zwevende stem die haar dertig jaar geleden al jonger had doen lijken dan ze was, bleek niet veranderd. De volgende maand ging ze met pensioen, zei ze. Reizen, de kleinkinderen, weet je wel. Uiteraard vond ze me weinig veranderd. Dat gevoelen was wederzijds, voegde ik toe. De gewone hypocrisie van twee mensen die elkaar na lange tijd tegen het lijf liepen. Al kon het even goed om een soort van wederzijds mededogen gaan.'

'Mijn koninklijke minnaar' is een boek waarbij ik op het eind dacht dat het zo vergezocht was dat het ook waarheid zou kunnen zijn, daarom ook geloofwaardig. Een heerlijke misdaadroman die zich afspeelt op internationaal politiek niveau en toch dicht bij huis blijft. Ik ging mee op reis naar de jaren dertig en kwam hetzelfde soort mensen tegen in de tegenwoordige tijd. Het is blijkbaar van alle tijden… intriges.
Ik heb het boek graag gelezen.


Over de auteur:
Willy Bogaerts (1947) was werkzaam in de banksector en is nu zelfstandig ondernemer. Samen met zijn zoon Steven vormt hij het schrijversduo Bogaerts, bekend van hun reeks misdaadromans rond commissaris Bottu, die zich afwisselend afspelen in Leuven en aan de Belgische kust. 'Mijn koninklijke minnaar' is zijn eerste boek waarin hij de realiteit van een spraakmakend gerechtelijk onderzoek en een fictieve actie mengt tot een intrigerend geheel.

Meer info: www.bogaerts.info
Lees hier een interview met de auteur in augustus 2015 op Leuven Actueel.be.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Mijn koninklijke minnaar
Auteur: Willy Bogaerts
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 379 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Houtekiet – VBK Belgie, mei 2015
ISBN: 978 90 89243 71 3
Ook leverbaar als e-book

Met dank aan Uitgeverij Houtekiet voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.