donderdag 1 oktober 2015

Nog te lezen: 'Laat je hersenen niet zitten' van Erik Scherder


Laat je hersenen niet zitten

Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico s op het ontwikkelen van dementie. Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier.
Dit boek is een bevlogen pleidooi om weer gewoon te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen.
Het beoefenen van topsport is echt niet nodig. Laat je hersenen niet zitten beschrijft de beloning die je krijgt als je beweegt, maar ook de nadelige gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ervoor blijft weglopen. We wisten al dat overgewicht en obesitas tot de grootste bedreigingen van de gezondheid behoren vanwege de risico s op hart- en vaatziekten, suikerziekte en hoge bloeddruk.
Maar de invloed op de hersenen is minder bekend: als kinderen bewegen stimuleert dat de delen van de hersenen die zorgen voor een optimale verstandelijke ontwikkeling en die bij het ouder worden het eerst achteruitgaan. Met recht kan worden geconcludeerd: bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein!

Over de auteur:
Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Ard Schenk en Dick Swaab geeft hij lezingen door het hele land. Hij is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door.

Boekgegevens:
Titel: Laat je hersenen niet zitten
Auteur: Erik Scherder
Genre: gezondheid, naslagwerken
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Athenaeum, 2014
ISBN: 978 90 25304 51 5
NUR: 600
Ook als e-book en hardcover verkrijgbaar

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

ECI.nl

Met dank aan Uitgeverij Athenaeum voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.