woensdag 4 april 2018

Ik las 'Het grote Rijksmuseum voorleesboek', met verhalen van diverse auteurs


Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Boekgegevens:
Titel: Het grote Rijksmuseum voorleesboek
Auteurs: diverse auteurs, zie hieronder de namen
Genre: verhalen en sprookjes
Uitgave: hardcover met illustraties, 68 pagina’s 
Uitgever: Rubinstein Publishing BV, achtste druk 2016
ISBN: 978 90 47613 82 4
NUR: 277
Omslagillustratie: Charlotte Dematons

Kunst is er om naar te kijken. Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel – kunsthistorisch – verhaal. Zo’n verhaal kan je helpen een kunstwerk beter te begrijpen. Maar in goede kunst kun je vooral ook je eigen fantasie kwijt. Wat zie je zelf als je echt goed kijkt? Waar gaat dat jongetje dat door De Nachtwacht rent naartoe? Wat staat er in de brief die de Brieflezende vrouw van Vermeer aan het lezen is? Waarom is De bedreigde zwaan die Jan Asselijn schilderde zo boos? 

De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in Het grote Rijksmuseum voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum.

Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum.

Met verhalen van (alfabetische volgorde):

Marion van de Coolwijk Joke van Leeuwen
Arend van Dam Ted van Lieshout
Fred Diks Koos Meinderts
Imme Dros Mirjam Oldenhave
Bibi Dumon Tak Francine Oomen
Pieter Feller Joke Reijnders
Thijs Goverde Daan Remmerts de Vries
Hans Hagen Jan Paul Schutten
Sylvia Vanden Heede Harmen van Straaten
Marjolijn Hof Edward van de Vendel
Vivian den Hollander Kaat Vrancken
Rindert Kromhout Jacques Vriens
Sjoerd Kuyper
Ik las de verhalen, bekeek de prachtige bijbehorende afbeeldingen en was behoorlijk onder de indruk! De gepresenteerde meesterwerken hebben niets met elkaar te maken, behalve het feit dat ze in het Rijksmuseum te bewonderen zijn.

De verhalen zijn al net zo meesterlijk als de meesterwerken die gekozen zijn voor deze uitgave.
Bijvoorbeeld ‘Rock-’n-roll’ bij ‘Het gestoorde pianospel’; ik hield het niet droog van het lachen en daarna van ontroering.
‘Hoe overleeft… het melkmeisje’, het was voor de kunstenaar nog slechts een kwestie van overtrekken.
‘Ezeltje rijden’ is een verhaal dat vertelt over de gesprekken van een ezel; hij vertelt tijdens een strandwandeling over een familieverhaal van mensen die vroeger in de buurt van Egypte leefden, zelfs Jezus komt nog even ter sprake.
De verhalen zijn heel afwisselend; het ene verhaal beschrijft het tot stand komen van het schilderij en speelt zich ook af in de betreffende periode, terwijl een ander verhaal zich op een later tijdstip (soms zelfs latere eeuwen) afspeelt. Maar steeds heeft het te maken met de afbeelding.

Om op deze manier van kunst te kunnen genieten is heel bijzonder.
Tijdens het voorlezen zul je zien dat je meer let op hetgeen op de afbeelding staat, maar ook degene aan wie je voorleest kan niet stoppen met de illustratie bekijken.
Het grote Rijksmuseum voorleesboek is een aanrader voor iedereen die zijn of haar kind(eren) kennis wil laten maken met kunst die te bewonderen is in het Rijksmuseum en zelf stiekem wil meegenieten!
Het stimuleert tot goed kijken en nadenken over wat je ziet.
 

Het grote Rijksmuseum voorleesboek koopt u bij uw lokale boekhandel of:


Met dank aan het Rijksmuseum en Uitgeverij Rubinstein voor het recensie-exemplaar

1 opmerking:

  1. Mieke, een leuk boek, volgens mij. Heb het al als idee aan mijn nichtjes doorgegeven, zij hebben kinderen van bijna 5-7-9. Ik hoop dat het voor die leeftijden ook (nog) geschikt is. Maar goed, dat kunnen de ouders zelf het beste inschatten.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.