woensdag 4 april 2018

Ik las: 'Het meesterwerk', geschreven door Geir Tangen

Een ode aan de Scandinavische thriller


Het meesterwerk

Boekgegevens
Titel: Het meesterwerk
Auteur: Geir Tangen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 397 pagina’s
Uitgever: The House of Books, februari 2018
ISBN: 978 90 44351 20 0
ISBN: 978 90 44351 21 7 (e-book)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Maestro
Vertaald door: Hanneke Wijte

De lezer wordt in dit debuut verwend met een groot aantal emoties en gevoelens die in allerlei vormen voorbij komen: schuldgevoelens, wraakgevoelens, angsten, liefde, haat en wanhoop. 
Afwisseling is er genoeg in ‘Het meesterwerk’.

‘Het Meesterwerk’ is het eerste deel van een trilogie met dezelfde twee protagonisten: de journalist Viljar Ravn Gudmunsson en de inspecteur van politie Lotte Skeisvoll en speelt zich af in de stad Haugesund in Noorwegen. Deze stad wordt ook wel ‘Haringstad’ genoemd.

Wanneer Viljar Ravn Gudmunsson een vreemde e-mail ontvangt van iemand die beweert zowel als rechter als beul van een lokale vrouw te gaan fungeren, legt hij dit vooralsnog naast zich neer als een zieke grap. Het lijkt volgens hem teveel op een slechte misdaadroman.
Maar voor alle zekerheid stuurt hij de e-mail toch maar door naar de politie.
Viljar heeft veel in moeten leveren sinds zijn succesdagen vier jaar eerder en het gaat ronduit slecht met hem.
Wanneer de volgende dag een vrouw wordt gevonden die vermoord blijkt te zijn, beseft hij dat het goed was om de e-mail door te sturen. Het was geen grap maar vreselijke waarheid.  

Hij komt in contact met inspecteur Lotte Skeisvoll en wordt over de ontvangen e-mail ondervraagd door de politie. Nadat hij een tweede e-mail ontvangt met eenzelfde boodschap is het duidelijk dat het hier om een seriemoordenaar gaat! De jacht wordt geopend.

Aanvankelijk lijkt de moordenaar overdreven nonchalant en laat hij schaamteloos sporen achter op de plaats delict. De excentrieke inspecteur Lotte Skeisvoll beseft dat deze momenten waarop contact opgenomen wordt met de politie onderdeel is van het ingewikkelde plan van de moordenaar en dat ze snel moeten zijn om de volgende zet van deze seriemoordenaar uit te zoeken om zodoende een slachtoffer te redden. 
Maar slachtoffer na slachtoffer valt ten prooi en bovendien worden de moorden steeds brutaler terwijl de politie niet meer aanwijzingen krijgt over de identiteit van deze moordenaar.
Lotte's obsessief dwangmatige karakter werkt haar tegen als blijkt dat snelheid van wezenlijk belang is in een lopende zaak. 

Als lezer kom je verschillende verhaallijnen tegen, maar de belangrijkste zijn die van Lotte en Viljar. Daarnaast is er de verhaallijn van de dader; deze hoofdstukken hebben een titel in het Latijn, die laten zien op welk level van zijn plan de dader op dat moment is gearriveerd.
Dan is er nog de verhaallijn van een paar jongens; wat hebben zij met het geheel te maken?

Geir Tangen heeft met dit alles een verhaal neergezet dat ondanks het verspringen in tijd en wisseling van verhaallijnen vlot leest. Het verhaal zelf is ook een meesterwerk te noemen.
Het einde is grandioos en om het in de taal van de moordenaar te houden: virtuoos! 
Ik kijk uit naar het tweede deel van deze trilogie met Lotte en Viljar in de hoofdrollen!


De auteur: 
(foto © Jørn H Moen)

Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger en -recensent van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand kreeg hij een contract aangeboden door Gyldendaal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. Het boek zal in zo’n 20 landen verschijnen.

Het meesterwerk koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan The House of Books voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.