vrijdag 20 april 2018

Ik las: 'Schaduwzus', geschreven door Bert KaagSchaduwzus

Boekgegevens
Titel: Schaduwzus
Auteur: Bert Kaag
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 292 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 22 maart 2018 
ISBN: 978 94 63384 00 1

Het verhaal en mijn mening:

Schaduwzus is een boek in twee delen; het eerste deel bestaat voornamelijk uit vragen terwijl het tweede deel meer op antwoorden gericht is.

Holger vander Zanden denkt aan zijn sinds lange tijd overleden zus Jorien, als hij de deur opendoet om een elfjarig kind en zijn moeder binnen te laten; de jongen heeft blijkbaar de hulp van een psycholoog nodig. Terwijl hij hen in zijn spreekkamer laat, gaat de telefoon. Hij neemt de telefoon op en hoort van een vrouwelijke brigadier van politie dat zijn dochter Sophie is binnengebracht in het ziekenhuis. Er is iets gebeurd op weg naar school.
Sophie leeft en ligt in coma, maar er moet door de politie uitgezocht worden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wie heeft haar van haar fiets geduwd?

Schaduwzus is doordrenkt van het prachtig taalgebruik van Bert Kaag.
‘De kleuren in huis verbleken door het zonlicht, dat nu inslaat als zware artillerie. Mijn dochter ligt op een vreemd bed, onder dekens die de geur hebben geademd van mensen die er eerder onder zijn gestorven.’
Door zijn manier van schrijven wordt je aan je haren bij de gevoelens van de hoofdpersoon getrokken; je voelt de paniek opborrelen en de wanhoop en het ongeloof bij Holger toeslaan!

Heeft iemand het op hun dochter gemunt en als dat het geval is, is het dan een bekende van het gezin? Deze vragen spelen door het hoofd van Holger en zijn vrouw, maar omdat Holger niet alles van vroeger heeft kunnen delen met zijn vrouw spookt er nog meer door zijn hoofd. Dit veroorzaakt een afstand tussen hen.
Is het toeval dat zijn zus even oud was toen ze stierf als hun dochter Sophie nu is. Sophie leeft nog, maar blijft dat zo?
Holger gaat zelf ook op onderzoek uit en raakt daarbij verstrikt in de feiten, maar ook illusies en zelfs waanbeelden dienen zich aan waardoor het donkerder en donkerder wordt in zijn hoofd.

‘Mijn stem vult zich met ongeloof en huiver.’

Het boek ademt angst voor het onbekende en spijt om wat gebeurd is in het verleden en datgene waar niets meer aan te veranderen valt, hoe je het ook draait of keert. 

Ik ben nog even stil van alle rumoer en duisternis in het hoofd van de protagonist.
Schaduwzus is een spannende, aangrijpende en ook onthutsende psychologische roman van Bert Kaag.De auteur:

Bert Kaag uit Blokker (Wervershoof, 1955) is de auteur van vele toneelstukken en theaterproducties. Sins een aantal jaren richt hij zich met succes op het schrijven van romans.
Neem een kijkje op zijn website.

Schaduwzus koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Bruna.nl


Met dank aan Uitgeverij ASPEKT voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.