vrijdag 13 april 2018

Mijn recensie van 'ZIVA'; het thrillerdebuut van John Winkel

Onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen


ZIVA

Boekgegevens
Titel: ZIVA
Auteur: John Winkel
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 330 pagina’s
Uitgeverij: LetterRijn, maart 2018 
ISBN: 978 94 91875 49 6

De proloog maakte me meteen ontzettend nieuwsgierig naar de beschreven persoon die zijn aftandse mountainbike in de trein naar Rotterdam tilde en toen al wist dat een nog door hem te verrichten daad het nieuws zou halen.
Wie was hij en wat ging hij doen?
Ik kon niet anders dan verder lezen en hetgeen ik las in deze proloog overtuigde me er van dat dit een ander soort thriller zou kunnen zijn dan de thrillers ik vaak las.
ZIVA is bestaat uit vier delen, die steeds onderverdeeld zijn in korte hoofdstukken.

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz ontmoet op een feestje voor bedrijfsmakelaars een nogal dronken Evert Verburg. Ze krijgt van hem een tip over grootschalige fraude binnen de gemeente Woerden waar hij als hoofd bouwprojecten werkzaam is. Als gedreven onderzoeksjournaliste kan ze dit niet naast zich neerleggen en ze gaat op onderzoek uit. Maar wanneer ze dieper in de materie zit en allerlei vuiligheid boven water brengt, komt Ziva meer te weten dan goed voor haar is. 

De personages zijn goed uitgediept en zoals ik al eerder aangaf is het geen gebruikelijke thriller met een rechercheur in de hoofdrol; hier is hij een van de vele personages die hun plekje vinden in dit verhaal. Deze andere insteek werkt verfrissend. De diversiteit in karakters is geen belemmering, ze zorgen er voor dat je aan het papier gekluisterd blijft en het boek vlot uitleest. 
Ook de dialogen zijn geloofwaardig. 
Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van dit thrillerdebuut van John Winkel; dat belooft nog wat voor de toekomst!

Voor in het boek las ik een hier bijzonder toepasselijke quote van een Romeins hekeldichter:
Met het geld groeit ook de hebzucht. – Decimus Junius Jevenalis.


De auteur:
(foto: website)
John Winkel (1950) is jarenlang uitgever geweest van onder meer kinderboeken, vakinformatie en publiekstijdschriften. Aansluitend was hij werkzaam als zelfstandig management consultant, trainer en coach.
Lees meer over John op de auteurspagina van LetterRijn.

ZIVA koopt u bij uw lokale boekhandel of bij 

Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.