zaterdag 7 april 2018

Ik las: 'Bender - Missie Red de tijger', geschreven door Lian Kandelaar, met illustraties van Kirsten Krijthe.

Missie Red de tijger


Bender

Boekgegevens:
Titel: Bender – Missie Red de tijger
Auteur: Lian Kandelaar
Illustraties: Kirsten Krijthe
Genre: fictie, 7-9 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 128 pagina’s
Uitgever: KNNV Uitgeverij, maart 2018
ISBN:  9789050116473

BENDER – Missie – Red de tijger, een spannend dieren-avontuur voor kinderen vanaf 7 jaar. Bender is het verhaal van een jonge tijger en zijn avonturen in de Sumatraanse jungle. 

Bekijk de jungle door de ogen van Bender. Bender is een jonge tijger. Hij leeft in het woud van Sumatra. Met zijn broertje Xan heeft hij de grootste lol. Maar er dreigen problemen: het mannetje Rox wil hem wegjagen en zijn zus Joy vindt hem lastig. Eindelijk mag hij mee op jacht. Maar dat gaat vreselijk mis. Hij wordt gevangen genomen.

Saya woont in een dierenopvangcentrum. Als ze in de stad komt om inkopen te doen, ziet ze een tijger. Hij wordt vastgehouden door mensen, die er geld mee willen verdienen. Saya is vastbesloten de tijger te redden. Samen met haar nieuwe vriend Kamir maakt ze een plan. Dat is niet zonder risico.

“Alweer een leuk én spannend boek van Lian Kandelaar! Bender is zo goed geschreven dat je wilt blijven doorlezen. En het knapste aan het verhaal vind ik, dat je als lezer vóélt hoe het is om een tijger te zijn …” -  Marco Kunst
(bron: achterflap)

Mijn mening:

In het eerste deel van ‘Bender’ lees je over Bender en zijn familie in de jungle. De gevaren die op hun pad komen en over hun grootste gevaar: ‘de kale apen die op hun achterste poten lopen’.
In het tweede deel lees je over Saya die in een dierenopvangcentrum woont en een plannetje heeft. Maar om dat tot een goed einde te brengen heeft ze nog wel hulp nodig.

Wat me bijzonder aantrekt in dit leuke boek is de informatie die op een heel toegankelijke manier aangeboden wordt. Door middel van een spannend verhaal zonder moeilijke woorden, worden kinderen geïnformeerd over het leven van tijgers en andere dieren in de wouden van Sumatra.
De leuke verhaaltjes die verteld worden zijn stuk voor stuk juweeltjes. Het is duidelijk dan de auteur zich goed heeft laten informeren over het leven en de situatie van de wilde dieren in Indonesië.
De prachtige illustraties versterken het verhaal.

Ik heb ‘Bender’ graag gelezen.


De auteur:
(foto: KNNV Uitgeverij)

Auteur Lian Kandelaar (2005) wil met haar passie voor dieren andere mensen inspireren om zich te zetten voor de natuur. Bender is haar derde avonturenboek over bedreigde dieren. Met haar debuut Missie – Red de dieren haalde ze de finale bij de Hotze de Roosprijs en de longlist van de Jan Wolkers Prijs.

Lian steunt met de opbrengst van haar boeken de acties van het Wereld Natuur Fonds.
Lees hier mijn recensie van Azul - Missie Red de haai

Neem ook een kijkje op de website van Kirsten Krijthe, die de illustraties verzorgd heeft in ‘Bender’.

Bender koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Activiteiten
- Zondag 15 april, boekpresentatie bij De Kinderboekwinkel, Amsterdam: Lian Kandelaar overhandigd haar boek aan jeugdambassadeur Niek Roozen van het WNF en aan kinderboekenauteur Marco Kunst.

- Zaterdag 12 mei kinderdag voor de tijger in dierenpark Taman Indonesia, Kallenkote

Met dank aan KNNV Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.