maandag 16 april 2018

Ik las: 'Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld', geschreven door Charlie Ayres

Ontdek de geschiedenis van de kunst aan de hand van bekende schilderijen


Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld

Boekgegevens
Titel: Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld
Auteur: Charlie Ayres
Genre: kunst en cultuur, leeftijd 11+
Uitgave: gebonden, 96 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat, september 2017
ISBN: 978 90 47709 03 9
NUR: 217
Oorspronkelijke titel: The Story of the World’s Greatest Paintings
Vertaling: Lydia Meeder

Het is een zachte lentedag als Jan van Eyck het huis van Giovanni di Nicolao Arnolfini in het Vlaamse Brugge binnenkomt. Een bediende brengt hem naar boven en vraagt hem te wachten in de ontvangstkamer. De luiken zijn open en hij kan de kersenbloesem ruiken. Voorzichtig
legt hij het pakje dat hij heeft meegenomen op het houten kastje bij het raam. Op dat moment komt Arnolfini binnen. Hij is een slanke man met een bleke huid, een doordringende blik en een lange neus. Van Eyck ziet dat zijn oren plat langs zijn hoofd liggen. Arnolfini komt van buiten en zet zijn zwarte strohoed af en trekt zijn schoenen uit terwijl hij goedendag zegt...

Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld trekt de lezer direct de tijd in van de kunstenaars in kwestie. We gaan met Jan van Eyck het huis van de Arnolfini's binnen waar hij de opdracht krijgt voor het Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw. We raken met Leonardo da Vinci gefascineerd door Lisa del Giocondo en gaan met Renoir aan de slag met het schilderij dat zijn topwerk voor de eerste impressionistische tentoonstelling moet worden. Door de wereld van de kunstenaars binnen te gaan, wordt ons op een ongeƫvenaarde manier een blik geboden op de onderwerpen van de kunstwerken, de technieken en de keuzes die werden gemaakt. We leren twintig topwerken kennen alsof we ze zelf hebben gemaakt: van Millais' Ophelia tot Kinderspelen van Bruegel en van Botticelli's La Primavera tot Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte van Seurat. De extra kaders laten ons beter kijken, geven bijzondere feitjes, vergelijken het werk met tijdgenoten en verwijzen ons door naar websites waarop nog meer te zien is. Een boek om van te smullen, dat kijken naar kunst nog bijzonderder maakt.
(bron: Lemniscaat)

Mijn mening:

Wat een juweel!
Dit is een boek dat geschikt is voor lezers vanaf 11 jaar en ik kan iedereen die ouder is dan 11 jaar aanraden er van genieten.
Ook ik heb dat gedaan. Ik ben inmiddels 60 jaar en ik geniet nog iedere dag van alles wat mooi is en mijn nieuwsgierigheid is zeker niet minder geworden in de loop der jaren.

De twintig meesterwerken die in dit prachtig uitgevoerde boek besproken worden zijn natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Er was een reden voor de kunstenaar om ze te schilderen.
De auteur laat niet alleen het besproken schilderij zien, maar ook andere werken van de kunstenaar om te kunnen vergelijken.
De compositie en technieken worden besproken en na ieder kunstwerk kun je  ‘Van dichterbij’,- ‘Wist je dat?’- en ‘Zelf proberen’- kaders vinden die de nieuwsgierigheid prikkelen en je aanzetten om zelf ook te proberen iets wonderlijks te produceren.
De achtergronden waartegen de kunstenaars hun kunstwerk geproduceerd hebben, is steeds een leuk verhaaltje om te lezen. Kort, maar krachtig.

Achter in het boek staat van iedere kunstenaar een korte levensloop, een overzicht van de musea waar de kunstwerken te bewonderen zijn of waren en een uitgebreide woordenlijst.

Dit is een boek om in huis te hebben, om te kunnen genieten van de informatie en de prachtige kunstwerken op elk moment van de dag door elk lid van het gezin (vanaf 11 jaar).
Vanzelfsprekend mag je wel al meekijken als je iets jonger bent.

Ik heb hier werkelijk van kunnen genieten.


De auteur:
(website Mullins)

Charlotte Mullins (in dit geval gebruikte ze haar pseudoniem Charlie Ayres) studeerde aan het prestigieuze Courtauld Institute of Art en het Sotheby's Institute in Londen. Mullins voerde de redactie van de kunsttijdschriften Art Review en V&A Magazine (van het Victoria & Albert Museum) voordat zij haar eigen boeken ging schrijven.
Mullins heeft 10 boeken geschreven over kunst, architectuur en ontwerpen.

Ze schreef twee kinderboeken over kunst onder het pseudoniem Charly Ayres; Lives of the Great Artists en The Story of the World’s Greatest Paintings. Ze woont in Londen met haar man en twee kinderen.
Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld is haar eerste boek bij Lemniscaat.

Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van een recensie- exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.