donderdag 5 mei 2016

'Dertien manieren van kijken', geschreven door Colum McCannDertien manieren van kijken – verhalenbundel

Wanneer Mendelssohn het restaurant verlaat waar hij met zijn zoon heeft geluncht, wordt hij het slachtoffer van een brute aanslag. De rechercheurs die op de zaak zijn gezet analyseren de beelden van de beveiligingscamera’s, net zolang tot ze die ene aanwijzing vinden, waardoor alles op z’n plaats valt.

Dertien manieren van kijken is een novelle, onder dezelfde titel gebundeld met drie sterke korte verhalen. Een van die drie verhalen (What Time Is It Now, Where You Are?) is genomineerd voor de Sunday Times EFG Short Story Award.

Over Dertien manieren van kijken;
Dit verhaal is onderverdeeld in dertien hoofdstukken, steeds beginnend met een couplet van een gedicht van Wallace Stevens (1879-1955); Thriteen Ways of Looking at a Blackbird.
Het verhaal vertelt over de oude Mendelssohn die erover nadenkt of hij zijn memoires zal schrijven, hij bedenkt dertien manieren waarop hij zal beginnen; Ik ben geboren...
Je kunt je leven op verschillende manieren bekijken, het ene moment is niet minder belangrijk dan het andere en kan zelfs op meer manieren bekeken worden.
Ook de rechercheurs die zijn dood onderzoeken, bekijken dit steeds vanaf verschillende punten door middel van (veiligheids)camera's en uit verschillende oogpunten naar wat er gebeurd is en gebeurd kan zijn.
Een prachtig verhaal over het willen zien van verschillende mogelijkheden. Het is maar net hoe je er naar kijkt.

Over Hoe laat is het nu, waar jij bent?;
Een verhaal in dertien korte hoofdstukken over een schrijver die toegezegd heeft een kort verhaal te schrijven voor het oudejaarsnummer van een dagbladmagazine.
Niet zo moeilijk, denkt hij. Maar het is maar hoe je het bekijkt!

Over Sh'Khol;
Sh'Khol beschrijft diegene die iemand op jonge leeftijd, of voortijdig verliest. Een spannend en ontroerend verhaal over de angsten van een moeder om haar kind kwijt te raken. Zowel letterlijk bij een bepaalde gebeurtenis als figuurlijk nadien. Ze weet dan dat het zo hoort in het leven en kan daar in berusten. Je blijft moeder, maar een kind blijft geen kind; het wordt een volwassene...

Over Verdrag;
Een verhaal dat beschrijft dat na een brute aanval, een verkrachting en folteringen een mens nooit meer zonder angst kan zijn. Men kan het proberen te verdringen, maar soms lukt het verdringen niet meer en zijn de herinneringen weer aanwezig. Toch moet men verder met het leven. 

Een indrukwekkende bundel; niet door het grote aantal verhalen maar door de manier waarop de verhalen je gevoelens binnendringen. Deze auteur heeft me steeds weer weten te boeien. Iedere keer op een andere manier, maar steeds door de beeldende manier van beschrijven van gebeurtenissen of personages.
Zoals in 'Verdrag':
'Zelfs haar broer in Engeland had een radiodocumentaire willen maken, maar zij dacht liever aan andere dingen, het leven in het dorp voordat ze werd gegijzeld, de weidsheid van de blauwe lucht, de kinderen in het schooltje, de regenval op het golfplaten dak, het stof dat opsteeg van de lemen vloer van haar hut, de gele ton achter in de klas, de houten lepel die regenwater putte, het krijtje in haar sigarettendoos, de defecte carburateur van de jeep die ze steeds probeerde te repareren, gebogen over de motor, terwijl het krijt in de regen oploste.'

De auteur:

(foto: website McCann)

Colum McCann, een van de belangrijkste hedendaagse Angelsaksische schrijvers, toont opnieuw zijn kracht als verteller en hoe hij de kunst van de subtiliteit beheerst.

McCann is de auteur van onder andere Laat de aarde draaien waarvoor hij de National Book Award en de Dublin IMPAC Award kreeg toegekend. Zijn meest recente roman Trans-Atlantisch werd genomineerd voor de Man Booker Prize.
(bron: Uitgeverij De Harmonie)

Colum McCann leest hier voor (in het Engels) uit zijn verhalenbundel.
De website van Colum McCann.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Dertien manieren van kijken
Auteur: Colum McCann
Genre: verhalenbundel, vertaalde literatuur
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, april 2016
ISBN: 978 90 76174 84 6
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Thirteen Ways of Looking
Vertaald door: Frans van der Wiel 

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.