dinsdag 24 mei 2016

'Veenbrand', geschreven door Karin FossumVeenbrand

In juli 2005 worden de levenloze lichamen van een vrouw en een klein kind gevonden in een caravan onder een groepje donkere sparren op het terrein bij hoeve Skarven.
Ze blijken door messteken om het leven gebracht te zijn. 
“'De een moet de ander hebben zien sterven', zei Sejer tegen zijn jongere collega.”
Inspecteur Konrad Sejer en zijn collega Jacob Skarre staan voor een raadsel; er is geen teken van seksueel misbruik en waardevolle spullen liggen nog in de caravan. 
Wie heeft Bonnie Hayden en haar kleine jongen met zoveel woede om het leven gebracht? Daar moet een persoonlijk motief aan ten grondslag liggen, denkt Sejer.
Omdat er geen spoor is om te volgen nemen ze contact op met de moeder van de vermoorde vrouw. Deze moeder weigert veel te vertellen over het verleden van haar dochter. Houdt deze vrouw iets achter en waarom?

Het verhaal begint in 2005 wanneer de lichamen gevonden worden van Bonnie Hayden en haar zoontje. Vanaf dat moment is er een dreiging voelbaar terwijl je verder leest. Het is geen spanning zoals in de meeste thrillers voelbaar is, maar is daardoor niet minder waardevol. Ik kan dit zeker waarderen.
De afwisselende verhaallijnen van Inspecteur Sejer, Bonnie Hayden en haar zoontje, en een andere moeder met haar zoon leiden je naar een onverwacht einde. De tijd waarin de verhaallijnen zich afspelen zijn ook van elkaar verschillend, maar het is al snel duidelijk wat de reden daarvoor is; er wordt naar een einde toegewerkt waarin helaas nog maar twee verhaallijnen aanwezig zijn. 

De auteur beschrijft in mooie zinnen met goede dialogen de sfeer die bij de verschillende verhaallijnen hoort. Soms is dat de voelbare moederliefde, dan weer de onmacht van de onderzoekers die ze niet voelen doordat ze niet verder komen in hun onderzoek naar de dader. Maar ook haat.
Het leven is niet zwart-wit, maar heeft veel grijsgebieden. Dat blijkt duidelijk uit dit verhaal.

Karin Fossum heeft veel aandacht geschonken aan het beschrijven van de personages. Zij maken tenslotte het verhaal zoals het is; spannend en dreigend maar ook vol verlangen en liefde.

'Veenbrand' is een op zichzelf staande literaire thriller met een kanjer van een hoofdpersoon in de vorm van Konrad Sejer. Dit personage is het zeker waard om ook het eerste deel 'Eva's oog' te gaan lezen om hem op deze manier nog beter te leren kennen.

De auteur:

(foto: Marmer)
Karin Fossum pseudoniem voor Karin Mathisen (1954), is een Noorse schrijfster en dichter. In 1995 verscheen het eerste deel van de zeer succesvolle Sejer-serie, Eva’s oog. De roman werd bekroond met de Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Daarna volgden twaalf delen in de Sejer-serie, die inmiddels ook is verfilmd. Haar jongste thriller 'Veenbrand' is eveneens bekroond met de Riverton-Prijs voor beste Noorse misdaadroman.

Lees hier het interview met Karin Fossum bij bol.com.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Veenbrand
Auteur: Karin Fossum
Genre: literaire thriller 
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Marmer BV, april 2016
ISBN: 978 94 60682 85 8
ISBN: 978 94 60688 17 1 (e-book)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: Helvetesilden
Vertaald door Lucy Pijttersen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.