vrijdag 27 mei 2016

'Het Joshuaprofiel', geschreven door Sebastian FitzekHet Joshuaprofiel

Het Joshuaprofiel vertelt ons  het verhaal van Max Rhode. De als schrijver mislukte Max is een brave en plichtsgetrouwe burger. Dit in tegenstelling tot zijn broer, die in een gesloten psychiatrische inrichting zit.
Wanneer hij zijn tienjarige pleegdochter Jola op school heeft opgehaald, wordt hij tijdens de rit op weg naar huis opgebeld door iemand die hij niet kent maar die hem dringend verzoekt direct naar het ziekenhuis te komen waar hij op intensive care ligt. 
Max vraagt met wie hij spreekt en krijgt als antwoord;
'U spreekt met een man die een vrouw, vier kinderen en zes kleinkinderen heeft, maar alleen nog de kracht voor één telefoontje, voordat hij over een paar minuten sterft. Wilt u niet weten waarom ik dat uitgerekend aan u verspil?'
Max is nieuwsgierig en rijdt met Jola in de auto naar het ziekenhuis.
Daar aangekomen vertelt de mysterieuze man dat Max uitgekozen is door Joshua en dat hij niets strafbaars mag doen. Max snapt er niets van.

Maar Max heeft nooit iets illegaals gedaan in zijn leven. 
Tot nu toe. Er gebeuren dingen, die onverklaarbaar zijn voor Max.

Hij weet nog niet dat hij binnen een paar dagen een van de meest weerzinwekkende misdaden zal plegen waar mensen toe in staat zijn. Maar anderen weten het wel en willen hem vermoorden voordat hij kan doen wat hij naar zijn gevoel moet doen.

De personages zijn duidelijk beschreven; Max, die zichzelf steeds meer terugvindt en ook Jola met haar vlijmscherpe intelligentie waardoor je niet zou denken dat ze nog maar tien jaar oud is springt er voor mij bovenuit.
Maar ook Cosmo, de broer van Max heeft bij mij een behoorlijke indruk achtergelaten.

De vrij korte hoofdstukken worden verteld vanuit wisselende perspectieven met als titel de naam van diegene uit wiens gezichtspunt je meekijkt, waardoor je bijna niet met lezen kunt stoppen. De spanning is heel goed opgebouwd en wordt ook nergens meer minder. Hier en daar ril je even van afschuw, maar een geoefend thrillerlezer wil meer weten en leest door. Het gaat tenslotte over mensen.
Het verhaal is enorm goed geschreven, het staat bol van psychologische spanning, is door de plotwendingen steeds verrassend en leest als een trein.
Op het einde trakteert de auteur de lezer ook nog op een draai die je niet verwacht had.

De woorden op het voorblad met tekst uit de song 'Walking in my shoes'  van Depeche zijn helemaal op hun plaats in dit verhaal. Iets om over na te denken.
Ook het nawoord, waarin Fitzek vertelt wat deze auteur ertoe gebracht heeft de niet alledaagse onderwerpen in dit boek zo uitgebreid te behandelen, is zeker de moeite waard om te lezen.

Wederom een aanrader, deze thriller van Sebastian Fitzek. Met een inhoud om over na te denken.
Graag gelezen.

De auteur:

(foto: ©H.Henkensiefken)
Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan in niet minder dan negenentwintig talen. Eerder verscheen van Sebastian Fitzek Afgesneden, De therapie en Passagier 23.


Reserveer dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Het Joshuaprofiel
Auteur: Sebastian Fitzek
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: The House of Books, april 2016
ISBN: 978 90 44349 87 0
ISBN: 978 90 44349 88 7 (e-book)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel:  Das Joshua-Profil
Vertaler: Lucienne Pruijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.