‘Al lijkt het waanzin, er zit systeem in.’
Shakespeare in scène gezet
Een boeiende reis door de wondere wereld van Shakespeare
'De Zwaan van Avon' was een van de bijnamen van de Britse toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare (1564-1616). De zwaan is de vogel die gewijd is aan Apollo, de god der dichtkunst.
Shakespeare werd geboren in Stratford-upon-Avon in Warwickshire.
Men noemde William Shakespeare ook wel 'de Bard'. Een bard is een lyrisch dichter en zanger in met name de Keltische talen. Barden werden al vermeld door de Romeinse en Griekse geschiedschrijvers.
Shakespeare weet nog steeds theater- en filmmakers te bekoren en er gaat geen dag voorbij of ergens ter wereld wordt een stuk opgevoerd dat van zijn hand is. Omdat de onderwerpen veelzijdig zijn en steeds weer ons hart beroeren, ongeacht de tijd waarin we leven en van de stukken genieten, is dat helemaal niet zo vreemd.
In zijn boek "Shakespeare in scène gezet" neemt Karel Deburchgrave ons mee op een fascinerende reis door de wereld van Shakespeare. Aan de hand van bekende filmbewerkingen van Shakespeares beroemdste stukken, ontrafelt hij de diepere betekenis van de teksten en de diverse interpretaties die regisseurs door de jaren heen hebben gehanteerd.
Deburchgrave slaagt erin om complexe theorieën op een heldere en toegankelijke manier te bespreken, zonder afbreuk te doen aan de diepgang van zijn analyse. Hij heeft een scherp oog voor detail en weet de kleinste nuances in de films te vatten en te koppelen aan de thematiek van de stukken.
Tot een van de sterke punten van het boek behoort de diversiteit aan films die besproken worden. Van klassieke verfilmingen zoals ‘Hamlet’ met Laurence Olivier (1948) tot moderne adaptaties zoals ‘Romeo + Juliet’ (1996) geregisseerd door Baz Luhrmann, Deburchgrave toont ons hoe Shakespeares werk steeds opnieuw relevant kan worden gemaakt voor een hedendaags publiek. Het blijft actueel omdat onderwerpen zoals afgunst, liefde, wraak, jaloezie, leven en dood van alle tijden zijn.
Weten we wel wie Shakespeare eigenlijk was, vraagt hij zich af. Wat weten we bijvoorbeeld over zijn geaardheid. Hij schreef 126 sonnetten waaronder hij in sonnet 18 tot en met sonnet 126 zijn bewondering uitspreekt voor ‘a fair youth’, een schone jongeling...
Shakespeares Sonnet 18 ‘Shall I compare thee to a summers’s day’ (zal ik je vergelijken met een zomerdag) wordt bestempeld als het mooiste liefdessonnet ter wereld.
Deburchgrave's passie voor Shakespeare is voelbaar op elke bladzijde. Hij schrijft met een aanstekelijk enthousiasme dat de lezer aanspoort om de besproken films te bekijken en de stukken zelf te herlezen.
Het werk van Shakespeare is voor iedereen en van alle tijden.
Quotes die we tegenwoordig hanteren zijn ook vaak van zijn hand. Zijn oeuvre bestaat uit zevenendertig toneelstukken, 154 sonnetten en vijf verhalende gedichten.
'Shakespeare in scène gezet' is een onmisbaar boek voor iedereen die meer wil weten over Shakespeare, zijn werk en de diverse manieren waarop het in scène kan worden gezet. Deburchgrave neemt je mee op een boeiende reis door de wondere wereld van de Bard en laat je versteld staan van de rijkdom en diepgang van zijn werk. Het is een waardevolle bron van informatie.
In het boek staan verwijzingen naar fragmenten op de playlist bij YouTube.
De auteur:
Karel Deburchgrave (1947) studeerde Germaanse filologie en is Fulbright alumnus van de Universiteit in Minneapolis-St. Paul. Hij is filmdocent en recensent in Vlaanderen en Nederland en was voorzitter van het filmtijdschrift Filmmagie. Hij zit geregeld in de Signis Film Jury op o.m. de filmfestivals van Karlovy Vary, Berlijn, Hong Kong, Washington DC en Venetië.
Shakespeare in scène gezet koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Shakespeare in scène gezet
Auteur: Karel Deburchgrave
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ertsberg, april 2023
ISBN: 9789464369878
ISBN: 9789464369991 (eBook)
NUR: 632, 674
Met dank aan Uitgeverij Ertsberg voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ertsberg)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.