dinsdag 5 maart 2024

Ik las: 'Zwarte leugens' geschreven door Linda Jansma

 30 jaar geleden verdween een baby.
Wat heeft vlogger Ruby hiermee te maken?


Zwarte leugens

Ze is niet dood

‘Zwarte leugens’ draait om Ruby van Wageningen, een populaire vlogger die sinds een paar jaar niet alleen over cold cases vlogt maar ze nu ook onderzoekt. Ze heeft enorm veel volgers die haar op de voet volgen op haar Pathway to justice-vlog.
Haar nieuwste zaak is de verdwijning van een baby die dertig jaar geleden uit de kinderwagen werd gestolen. Wanneer ze een vreemd bericht krijgt duikt ze zelf nog dieper in de zaak en raakt zelfs persoonlijk betrokken.

“Ruby slikte. De ouders moesten door een hel zijn gegaan. Niet weten of hun kind nog leefde, of ze haar ooit nog zouden terugzien. En nu? Al meer dan dertig jaar leefden ze in onwetendheid. Wat zou het mooi zijn als zij daar verandering in kon brengen. Want wat de uiteindelijke uitkomst ook zou zijn, zelfs weten dat je kind niet meer leeft is beter dan helemaal niets weten.”

Jansma heeft een kenmerkende, vlotte en beeldende schrijfstijl waardoor je je al snel in het verhaal bevindt. Je krijgt steeds weer het gevoel alsof je naar een film zit te kijken. Ook in ‘Zwarte leugens’ is dat het geval.
De spanning wordt geleidelijk opgevoerd en er zijn plottwists die je op het verkeerde been zetten. De personages zijn goed uitgewerkt, ze zijn zelfs menselijk te noemen. Omdat ze op deze manier neergezet zijn kun je je ook goed inleven in hun gevoelens en motivaties.

“Ze trok haar arm los en zei: ‘Ik weet niet waarom ik ineens zo beroerd en emotioneel was, maar ik ga niet dood, dus behandel me niet als een patiënt, oké?’
Matthias hief zijn handen dat hij zich overgaf en ging achter het stuur zitten. Ruby stapte aan de andere kant in en nam Pip op schoot, die ze stevig tegen zich aan drukte. Ze had dan wel gezegd dat ze niet wist waarom ze zich zo irrationeel had gedragen, maar was dat ook zo?” 

Naast de spanning is er ook aandacht voor maatschappelijke thema's, zoals vloggen, bloggen, volgers, vermissing, adoptie en het belang van je familie kennen. 
‘Zwarte leugens’ is een verhaal met diepgang en het is veel meer dan alleen een spannende en rauwe thriller. Het vleugje romantiek is een mooie aanvulling op de vele spannende momenten in het verhaal. 
Linda Jansma heeft wederom een thriller geproduceerd die midden in leven van vandaag staat. Een topper!


De auteur: 

Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema. Door haar filmische beschrijvingen en oog voor detail weet zij haar lezerspubliek aan zich te binden. Ook gedegen research draagt bij aan de authenticiteit van haar verhalen en zorgt ervoor dat ze als levensecht worden ervaren.

Inmiddels heeft Linda zestien thrillers op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar, Tweestrijd, Slaap maar zacht en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. 
Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013. Van Verbroken werden de filmrechten verkocht.

Ook schreef Linda de driedelige thrillerserie Cirkel van het kwaad, over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord. Na Schaduwkinderen (deel 1) en Uitverkoren(deel 2) werd het laatste deel, Bloedband, weer een bestseller.
Ik kijk uit naar haar nieuwe thriller: Onderstroom die in maart 2024 verschijnt.

Eerder las ik van Linda Jansma:

Zwarte leugens koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: Zwarte leugens
Auteur: Linda Jansma
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 300 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, mei 2023
ISBN: 9789461096319
ISBN: 9789461096340 (e-Book)
ISBN: 9789461096395 (luisterboek)
NUR: 305


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.