vrijdag 1 maart 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ooit waren wij vogels' geschreven door André Platteel

 


Ooit waren wij vogels

Op dinsdag 26 maart 2024 presenteert Uitgeverij Magonia bij Athenaeum Boekhandel te Amsterdam deze grote nieuwe roman van André Platteel: 
Ooit waren wij vogels

‘Ooit waren wij vogels’ is een onstuimig kolkende roman over dolen, sterven en rouwen — en over het onverwoestbare geloof van de mens in verlossing.

Al in zijn jonge jaren wordt Jonathans leven op zijn kop gezet door het overlijden van zijn moeder en broertje. Hij ontvlucht zijn geboorteplaats Leiden, maar vindt nergens ter wereld rust.
Als Miami langzaam wegzakt in de modder, schiet hij vluchtelingen te hulp in een motel dat wordt gerund door de inheemse bevolking. Daar wordt hij verliefd op Bobby, een arts die zwanger van hem raakt. Naarmate de wereld verder in verval raakt en er gigantische migratiestromen op gang komen, grijpt de paniek steeds sterker om zich heen: kun je een kind geboren laten worden als de aarde op instorten staat?

Als Bobby na de geboorte van Tommi verdwijnt, staat Jonathan er alleen voor en moet hij keuzes maken voorbij leven en dood. De inheemse bevolking biedt een vluchtroute: we kunnen ons leven verlengen als we ons verbinden met alles wat leeft.

In deze roman vraagt de auteur zich af hoe je een kind geboren kunt laten worden in een stervende wereld. Waar vind je de hoop op een toekomst voor je kind? Aan welk geloof hou je je vast? 

De auteur:

André Platteel (Leiden, 1969) kreeg al jong te maken met verlies. In zijn romans onderzoekt hij de vele vormen die rouw kan aannemen. In deze roman duikt Platteel in de zigeunerachtergrond van zijn familie: als de wereld op drift is, waar kun je dan nog een thuis bouwen?

Naast schrijver is Platteel oprichter van ADAMAS, een initiatief om te voorkomen dat jongeren met een complexe achtergrond in de criminaliteit belanden.

André Platteel (1969) publiceerde zijn debuutroman Alles hiervoor bij de Arbeiderspers (2014). 
In 2016 verscheen zijn roman Net veertien bij Uitgeverij Magonia gevolgd door Alleen de eenzamen (2019). Ooit waren wij vogels (2024) is Platteels nieuwste roman.

De pers:  

Over Alleen de eenzamen:
‘Een verrassend sterk boek. Dit schrijven stinkt naar wraak, varkens en nep-chianti.’ 
— Sebastiaan Kort, NRC Handelsblad

Over Net veertien:
‘In Net veertien kronkelen seks en dood als twee slangen om elkaar heen. Platteel toont zich een ware erfgenaam van Jan Wolkers.’ 
— Onno Blom

Neem ook een kijkje op zijn website.

Ooit waren wij vogels koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ooit waren wij vogels
Auteur: André Platteel
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover met stofomslag, 256 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Magonia, februari 2024
ISBN: 9789492241672
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij Magonia voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Magonia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.