zondag 17 maart 2024

Ik las: 'Levend verkocht – De zaak Babylon' geschreven door Eric Oosthoek

 Severyn & Govaert (4) 
Gebaseerd op waargebeurde zaken


Levend verkocht 
 De zaak Babylon

‘Levend verkocht - De zaak Babylon’ is het vierde deel van de Severyn & Govaert-serie maar kan heel goed als stand-alone gelezen worden. Deze nieuwste thriller van Eric Oosthoek is een meeslepend en onthullend verhaal over mensenhandel en uitbuiting. Deze thriller gebaseerd op twee waargebeurde zaken met Roemeens-Nederlandse verdachten en voert de lezer mee in de donkere wereld van de Amsterdamse onderwereld, waar jonge mensen worden gedwongen tot prostitutie.

Het boek begint met een aangrijpende gebeurtenis: je leest hier de transcriptie van de minderjarige Aymen K.  In het volgende hoofdstuk lees je hoe deze vijftienjarige Nederlands-Turkse jongen Aymen Kaya bij het hoofdbureau van politie aan de Elandgracht aangifte van verkrachting komt doen. Hij kan bij niemand anders zijn verhaal kwijt; zelfs bij zijn ouders niet! Dit wordt door Lydia Govaert ook meteen opgepikt en dezelfde avond wordt een verdachte aangehouden.

Twee jonge vrouwen springen uit het raam van een flatwoning in Amsterdam-Noord. Een van hen overlijdt ter plekke, de andere raakt zwaargewond. Ze zaten aan elkaar vastgebonden met een nylonkous. Hun identiteit is niet bekend...

“ ‘Zij is in dat perk beland, dwars door de struiken. Ze heeft geluk gehad.’
Maarten dacht na, zei niets. Was het een geluk als je een doodsprong uit een flat overleefde?”

Maarten Severyn leidt het onderzoek en stuit al snel op een complex web van leugens en verborgen geheimen. Severyn en Govaert hebben een scherp oog voor detail. Ze zijn gedreven om de waarheid te achterhalen en de schuldigen te berechten. 
De kracht van ‘Levend verkocht’ ligt in de goed uitgewerkte personages en de beschrijving van omstandigheden waarin het een en ander zich afspeelt.
De personages komen tot leven en je ziet dingen voor je ogen gebeuren.

De jonge slachtoffers van mensenhandel worden met veel respect en realisme beschreven. De lezer voelt hun angst, pijn en wanhoop, en wordt meegezogen in hun strijd om te overleven. Seksuele handelingen worden tot in detail beschreven; schrik niet van de verschrikkelijke toestand waarin bepaalde personages zich bevinden.

“Deze jongen is net twintig, kent geen spijt of schuldgevoel, is nooit bang en minacht iedereen die niet denkt zoals hij. Waar waren zijn ouders? Heeft die knul geen opvoeding gehad? Is er niemand die hem eens de waarheid zegt?”

Eric Oosthoek schetst hier een schokkend beeld van de keiharde realiteit van mensenhandel. Hij toont hoe jonge mensen worden geronseld, misbruikt en uitgebuit door criminele organisaties. Deze thriller is een aanklacht tegen de onverschilligheid van de samenleving en een oproep tot actie om dit soort misdaden te bestrijden. Het is duidelijk dat de auteur voor ‘Levend verkocht’ deugdelijk onderzoek in Roemenië heeft gedaan om tot dit accuraat resultaat te kunnen komen.

Nu is het wachten op het volgende boek en de filmserie! 


Over de serie Severyn & Govaert:

Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

De serie Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Wat deze reeks zo bijzonder maakt is dat Eric Oosthoek schrijft over waargebeurde zaken die hier en nu spelen, in de wereld van vandaag. De onderwerpen zijn bij wijze van spreken dagelijks in het nieuws. Oosthoek voegt achtergronden toe waardoor je de dader en zijn wereld beter begrijpt. Datzelfde geldt voor de complexe samenwerking van Openbaar Ministerie en de recherche. 

Maak kennis met de hoofdpersonen:

Maarten Severyn is een lange, magere man met grijsblond, steeds dunner wordend haar en blauw-groene ogen. Hij oogt jonger dan zijn leeftijd, is volbloed Fries, geboren in 1966 in Harlingen. Hij groeit op als jongste van drie broers. Zijn vader is visserman, net als diens twee oudste zoons. Maarten heeft niets met de zee en kiest zijn eigen weg, tegen de wens van zijn vader. Na zijn opleiding aan het atheneum van de RSG Simon Vestdijk gaat hij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn propedeuse besluit hij dat hij geen advocaat wil worden. Hij stapt over naar een meer praktijk gerichte studie: de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Het lichaam van Rinne Severyn spoelt aan op vrijdag 26 januari 1990, Maartens 24e verjaardag. Zijn vader sloeg in een zware storm overboord.
In datzelfde jaar wordt hij benoemd tot adjunct-inspecteur bij Bureau Warmoesstraat in Amsterdam.
Vier jaar later, op zaterdag 9 juli 1994, wordt Maarten bij een vechtpartij in de rosse buurt neergestoken door een 18-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. Het is de eerste keer dat hij in actieve dienst gewond raakt. 
Op woensdag 26 oktober 2016 gaat het voor de derde keer in Maartens leven vreselijk mis. Zijn vrouw Anne, de liefde van zijn leven, wordt doodgereden door een dronken automobilist. Maarten, nu weduwnaar, is dan 50 jaar.

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.
Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. Na de basisschool gaat ze naar het gymnasium en doet in juni 1998 eindexamen. Hoewel ze als middelbare scholiere schrijfster wil worden, kiest ze toch voor een rechtenstudie. In het eerste jaar van haar rechtenstudie in Leiden (1998 – 2004) raakt ze zwanger van David Govaert. Ze trouwen op 13 maart 1999. In het derde jaar van haar opleiding besluit ze dat ze officier van justitie wil worden, ze kiest voor de RAIO-opleiding.

De pers over de serie:

Onder verdenking: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2020
Dood in opdracht: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2021
Kwaad ontwaakt: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2022

De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.
Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.

Lees meer over Eric Oosthoek en wat hem bezighoudt op zijn website.

NB: Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over deze boekpresentatie en andere publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.

Eerder las ik van Eric Oosthoek:

Levend verkocht – De zaak Babylon koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Levend verkocht – De zaak Babylon
Serie: Severyn & Govaert (4)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: literaire thriller, misdaadroman
Uitgave: paperback met flappen, 304 pagina’s
Uitgever: All Fiction, november 2023
ISBN: 9789082993479
ISBN: 9789083359809 978-90-(eBook)
ISBN: 9789083359816 (luisterboek, voorgelezen door Dieuwertje Blok)
NUR: 305, 332, 339
 
Thema: misdaad en mysterie: politieserie, JKVF – misdaadonderzoek en recherche.


Met dank aan Eric Oosthoek voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: All Fiction) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.