woensdag 20 maart 2024

Ik las uit de serie 'mythologische hervertellingen' van Uitgeverij Orlando: 'De schaduw van Perseus' geschreven door Claire Heywood

Hij is de geschiedenis in gegaan als held, maar de vrouwen die hem het beste kenden, herinneren zich een heel andere man…


De schaduw van Perseus

Een meeslepende hervertelling

In 'De schaduw van Perseus' neemt Claire Heywood ons (met een unieke twist) mee op een reis door de Griekse mythologie. In plaats van ons te focussen op de heldhaftige daden van Perseus, belicht ze de verhalen van de vrouwen die zijn leven beïnvloedden: Danaë, Andromeda en Medusa.

Heywood geeft deze vrouwen een krachtige stem en toont ons de keerzijde van Perseus' heldendom. Danaë werd verbannen uit haar thuisland vanwege een profetie die voorspelde dat haar ongeboren kind op een dag de dood van haar vader zou veroorzaken. Medusa maakte deel uit van een teruggetrokken groep vrouwen die diep in de bossen woonden en heeft altijd elk contact met de buitenwereld gemeden.
Andromeda weet dat een offer aan de goden nodig is als een zandstorm haar nomadische woestijnstam dreigt te vernietigen. Voor deze drie vrouwen verandert alles wanneer ze Perseus ontmoeten.

“Andromeda stond op het dek en knipperde tegen de felle ochtendzon. Haar ogen prikten na de duisternis van het ruim, maar ze was blij dat ze de wind aan haar jurk voelde trekken. Ze probeerde zich voor te stellen dat de wind ook haar verdriet wegrukte. Dat hing zo zwaar om haar heen, als een schapenvacht die in het water had liggen weken en nu aan haar schouders trok, waardoor haar knieën knikten. Toen ze haar ogen dichtdeed en diep inademde, kon ze zichzelf wijsmaken dat het iets lichter werd, maar zodra ze ze weer opendeed, was hij daar en leunde nonchalant tegen de reling, en haar verdriet viel weer als een steen boven op haar.”

‘De schaduw van Perseus’ is meer dan een hervertelling; het is een reflectie op macht, trauma en de complexiteit van menselijke relaties. Je leest hoe Danaë, Medusa en Andromeda hun leven naast destructieve mannen toch kunnen opbouwen. Heywood slaagt erin om een nieuw licht te werpen op een bekende mythe en ons te confronteren met de verborgen kant van heldendom.

‘De schaduw van Perseus’ is een boeiende en unieke roman die een nieuwe dimensie toevoegt aan de klassieke mythe van Perseus.  De auteur beschrijft personages die worstelen met complexe emoties en morele dilemma's. De goden zijn niet langer almachtige wezens, maar grillige en onbetrouwbare figuren.
 
Heywood's schrijfstijl is beeldend en meeslepend. Ze weet de lezer te boeien met haar verhaal en haar personages. Het is werkelijk genieten om het verhaal vanuit het perspectief van deze vrouwen te kunnen lezen. De kracht van Heywoods hervertelling ligt in haar realistische en psychologische benadering van de mythe. Het krijgt hierdoor de kans om heel dichtbij de lezer te komen.
Ik heb genoten van ‘De schaduw van Perseus’ en hoop op een volgende hervertelling van haar hand. 



De auteur:

Claire Heywood studeerde klassieke talen aan de universiteit in Warwick, werkte in Bath als gids bij het museum voor Romeinse baden en woont momenteel in Bristol. 
Eerder verscheen van Claire Heywood: ‘Dochters van Sparta’.
Neem ook een kijkje op haar mooie website.

Lees hier mijn recensie van: Dochters van Sparta

Over de serie:

‘De schaduw van Perseus’ is onderdeel van de succesvolle serie mythologische hervertellingen van Uitgeverij Orlando. Lees hierover meer op de webpagina bij Uitgeverij Orlando.

‘Een reeks hervertellingen van klassieke mythologie met vrouwen in de hoofdrol, die het eenzijdige beeld bijstellen, nuanceren of uitbreiden.’
 - de Volkskrant

De schaduw van Perseus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De schaduw van Perseus
Serie: mythologische hervertellingen
Auteur: Claire Heywood
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 324 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, mei 2023
ISBN: 9789083255255
ISBN: 9789083255262 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Shadow of Perseus
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.