dinsdag 12 maart 2024

Graag uw aandacht voor het volgende: de historische roman 'De vondeling van Veenhuizen' geschreven door Patricia Snel verschijnt op 18 april, maar is nu al te reserveren!

  Het verhaal van twee wezen die uit de kinderkolonie van Veenhuizen proberen te ontsnappen


De vondeling van Veenhuizen


In 1823 werd de kolonie in Veenhuizen opgezet voor de huisvesting van duizenden wezen. Deze kinderkolonie heeft ingrijpende sporen achtergelaten in duizenden families. 
De kolonie is Unesco Werelderfgoed en is recent toegevoegd aan de Canon van Nederland. 

Bestsellerauteur Patricia Snel stuitte op het opgetekende verhaal van wezen Karel en Lize Muller en vormde dit bijzondere stukje verborgen Nederlandse geschiedenis op invoelende wijze om tot een roman over de verschrikkingen maar ook over vriendschap, veerkracht en de hoop op een beter leven.

De historische roman ‘De vondeling van Veenhuizen’ begint in Amsterdam, 1824. 
Wezen Karel en Lize stappen op een beurtschip op weg naar Veenhuizen. Nadat hun moeder is overleden en hun vader naar het krankzinnigengesticht is gestuurd staan ze er helemaal alleen voor. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline, en de twee kunnen maar moeilijk wennen. Als ze een voorzichtige vriendschap met de geharde Neeltje sluiten, wordt hun leven in de barre omstandigheden iets makkelijker. Samen maken ze een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen…

Voor de lezers van ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen en het werk van Simone van der Vlugt.

Naar schatting stamt 1 op de 16 Nederlanders af van paupers die in de Koloniën van Weldadigheid leefden. De geschiedenis van Veenhuizen zit anders in elkaar dan vaak wordt gedacht. Het dorp is vooral beroemd vanwege de gestichten voor bedelaars en landlopers, de zogeheten paupers, die er vroeger waren. Maar het begon allemaal met de opvang van wezen en vondelingen.

In het Nationaal Gevangenismuseum zal naar aanleiding van ‘De vondeling van Veenhuizen’ op 25 mei aan de Oude Gracht 1 te Veenhuizen een evenement plaatsvinden met de naam ‘Ode aan de wezen’. 
In ‘Ode aan de wezen’ wordt dit verhaal tot leven gebracht.

De pers:

“1 op de 16 Nederlanders is nazaat van iemand uit de Koloniën.”
– RTV Drenthe

“Patricia Snel weet hart en hoofd te raken in dit ontroerende en
spannende historische verhaal.” 
– Susan Smit

“Een prachtig geschreven verhaal. 
– Gerlof Leistra, EW magazine

De auteur:

Patricia Snel is bestsellerauteur en schrijfcoach. Ze studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis in Leiden en schreef diverse succesvolle thrillers. Na een jarenlang verblijf in Singapore en op de Kaaimaneilanden keerde zij in 2016 terug naar Amsterdam, waar ze woont en werkt op haar woonboot Gratia Deo.
Patricia stuitte op het opgetekende verhaal van wezen Karel en Lize Muller uit de kinderkolonie van Veenhuizen. Ze vormde dit bijzondere stukje Nederlandse geschiedenis op invoelende wijze om tot een roman over vriendschap, veerkracht en de hoop op een beter leven. Hiervoor verbleef ze zeven maanden lang in de voormalige kinderkolonie. 
‘De vondeling van Veenhuizen’ verschijnt op 18 april 2024.

Eerder las ik van Patricia Snel: Perfect match.

De vondeling van Veenhuizen reserveert u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vondeling van Veenhuizen
Auteur: Patricia Snel
Genre: historische roman
Uitgave: paperback
Uitgever: Xander Uitgevers, 18 april 2024
ISBN: 9789401621892
ISBN: 9789401621953 (eBook)


Met dank aan Xander Uitgevers voor het nog toe te zenden recensie-exemplaar.
(bron info: Xander Uitgevers, Patricia Snel en Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.