vrijdag 15 maart 2024

Ga je mee op reis naar het zonnige zuiden? Ik las: 'Cinemascope' geschreven door Gerrit Brand

 


Cinemascope

In ‘Cinemascope’, een zonovergoten roman van Gerrit Brand, nemen we een duik in de wervelende wereld van film en literatuur.

Sanary-sur-Mer. 
In de villa met zwembad van filmproducent George Blaak aan de Côte d’Azur schrijft Henry Maartens aan het filmscript van ‘Een heel nieuw leven’, de roman uit 2011 van Gerrit Brand. 
Begin jaren 90 maakte Henry zijn eerste en enige speelfilm en tegenwoordig verdient hij de kost met het maken van tv-commercials.  
We volgen deze regisseur die een tweede kans krijgt om zijn droom te realiseren: een film maken aan de Franse Rivièra.

De roman is gevuld met sprankelende dialogen en intrigerende personages. Henry, met zijn gekwetste ego en verlangen naar erkenning, is een complex karakter waar je mee kunt sympathiseren. De charismatische George Blaak, die Henry de kans van zijn leven biedt, heeft zijn eigen duistere geheimen. 

“George kan met iedereen overweg. Henry vindt hem ook sympathiek, maar toch is hij op zijn hoede. George heeft iets satanisch, een acteur die heel charmant overkomt en dan ineens een duivels lachje tentoonspreidt. Hij mag dan dikke sigaren roken (uiteraard alleen Cubaanse), hij heeft er niet het figuur voor. Hij is slank en lang (bijna twee meter), een zestiger met een nog volle bos haar die, nu grijs, ooit gitzwart is geweest.”

En dan is er Charlotte, Henry's vroegere liefde, die onverwachts op het toneel verschijnt en voor een wirwar van emoties zorgt. Ze is al jaren de vrouw van George, zonder dat Henry dat wist...

De setting van de Franse Rivièra is adembenemend beschreven. De zonovergoten stranden, de azuurblauwe zee en de pittoreske dorpjes creëren een idyllisch decor voor dit verhaal over tweede kansen en verloren liefdes.

Brand slaagt erin om op een humoristische en ontroerende manier de thema's van ouder worden, verlies en vergeving te belichten. De roman is doorspekt met nostalgie, maar reflecteert ook op de realiteit van het leven.
De dialogen zijn heel natuurlijk en passend bij de personages. Dat maakt het lezen van deze roman ook zo heerlijk.

“Het was Henry’s voorstel om er met de auto op uit te gaan. Waarnaartoe? Vroeg Charlotte. 
'Sur le pont d’Avignon, on y danse, on y danse', neuriede hij. Hoe hij erbij kwam wist hij niet. 
Soms kwamen dingen zomaar op in je brein. Het was net als schrijven. Je zat achter de laptop en verbeeldde je de film. Je zag de beelden in je hoofd en begon te tikken. De woorden kwamen vanzelf bij je op en regen zich aaneen tot zinnen en de zinnen tot een stuk tekst waar je al dan niet iets aan had.”

'Cinemascope' is een adembenemende roman over film en literatuur, liefde van toen en nieuwe verwachtingen, het vergaan van de tijd en ouder worden. Het is een roman die je meeneemt naar een zonovergoten wereld vol filmmagie en menselijke emoties. Dit alles is overgoten met een vleugje romantiek. Het is een verhaal dat je meeneemt naar een andere wereld, en waar je zeker van zult genieten. De vlotte schrijfstijl en de interessante personages maken van dit boek een echte pageturner.


De auteur:

Gerrit Brand werd geboren in Zwolle en groeide op in Dedemsvaart. Hij ging naar school in Hoogeveen (Gymnasium β), waarna hij aan de Rijksuniversiteit te Groningen Nederlandse Taal- en Letterkunde studeerde. Bijvakken Zweeds en Portugees. Hij behaalde zijn doctoraal, plus eerstegraads lesbevoegdheid in 1982 met een scriptie over het Nederlands op Curaçao. 
Banen in het onderwijs waren begin jaren '80 schaars en Brand werkte enkele jaren als barkeeper en als tolk‐vertaler Portugees. Daarnaast schreef hij, vingeroefeningen voor zijn latere werk. 
Sinds 1984 werkt hij als zelfstandig ondernemer in het communicatievak  en als uitgever.
   
Gerrit Brand behaalde in 2002 een vliegbrevet (PPL- Private Pilots License) en is zeer actief in de vliegerij. 
Hij bekleedt een aantal bestuursfuncties: Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde (2002- heden), IAOPA Europe (Aircraft Owners and Pilots Association) (2014-heden).

Eerder las ik van Gerrit Bran

Cinemascope koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Cinemasope
Auteur: Gerrit Brand
Genre: roman
Uitgave: gebonden met stofomslag, 278 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, maart 2023
ISBN: 9789491737947
ISBN: 9789083328614 (eBook)
NUR: 301

Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.