woensdag 13 maart 2024

Ik las: 'Sluw' geschreven door José Kruijer

 


Sluw

Vertrouwen is het grootste bewijs van liefde

Na het overlijden van haar moeder wordt Day van Eck door haar tante Noor en oom Glenn opgevoed. Haar vader was al enkele jaren eerder overleden. Haar oom en tante waren ongewild kinderloos gebleven en hebben Day liefdevol opgevangen.

In de eerste hoofdstukken leer je een aantal personages kennen; de een wat beter dan de ander, maar het begin is gemaakt.
Robine is de beste vriendin van Day en het is haar opgevallen dat de dagen voorafgaand aan de eenentwintigste verjaardag van haar vriendin deze zich anders is gaan gedragen. Robine denkt dat Day niet meer gelooft dat de dood van haar moeder het gevolg van een ongeluk was.

Op de dag van haar verjaardag krijgt ze prachtige cadeaus. Van Noor en Glenn krijgt Day een cadeau waarvoor haar oom en tante lang hebben moeten sparen; het is ‘een reis naar keuze’ in de vorm van een tegoedbon.
Dat kan Day na het afronden van haar studie journalistiek goed gebruiken; er even helemaal uit zijn! 
Maar dan krijgt ze nog twee heel bijzondere en persoonlijke cadeaus namens haar moeder.
Het eerste cadeau is het dagboek van haar moeder Juul, niemand anders heeft het gelezen en Day kan het lezen wanneer ze er aan toe is.
Het tweede cadeau is de sleutelbos met sleutels van een huis dat van haar moeder was. Haar oom en tante hebben het huis opgeknapt en verhuurd. Er zit geen hypotheek meer op, bovendien zit er een zomerhuis bij. Nu kan haar vriendin Robine in de buurt van haar komen wonen als Day verhuist naar haar eigen woning.
Day gaat op onderzoek uit; in het dagboek van haar moeder ontdekt ze een geheim en is daarna op wraak uit. Stoppen is geen optie!

“Day loopt op hem af. Ze kijkt naar de stenen trap achter hem. Prachtige natuurstenen treden heeft hij geplaatst. Met geld van haar moeder. Haat  borrelt naar boven. Ze zou hem kunnen vermoorden, ze is er toe in staat.”

De spanning wordt goed opgebouwd in deze heel spannende roman; het zou wat mij betreft als ‘psychologische thriller’ gelabeld mogen worden.
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De karakters zijn goed uitgediept voor zover op dat moment mogelijk is. Langzaam maar zeker nadert de ontknoping; het is een heerlijke plottwist.

‘Sluw’ is het eerste boek van José Kruijer dat ik gelezen heb. Dat zal ongetwijfeld veranderen. Ik kijk in ieder geval uit naar een nieuwe spannende roman (of thriller) van haar hand.  


De auteur:

José Kruijer vierde in 2020 haar 25-jarig jubileum in het basisonderwijs. Naast het lesgeven heeft ze een grote passie voor schrijven. Als kind is ze al bezig met fantasieverhalen. In 2016 volgt ze een schrijfcursus bij een auteur, ze besluit dan door te zetten tot een uitgeefcontract. In 2017 lanceert ze haar eerste roman “Verzwegen”. Daarna volgt de roman “Manzanilla”. Beide romans spelen zich af in Noord-Holland, de provincie waar ze woont met haar gezin.
José maakt door de schrijfwedstrijd “28 Blauwe violen” kennis met Godijn Publishing. Haar verhaal “Misstap” verschijnt in deze bundel. 
In 2020 stapt ze over naar Godijn Publishing waar ze haar roman “De weddenschap” lanceert. 
José Kruijer stond met drie titels (Verzwegen, Manzanilla en De weddenschap) in de top 10 bij de verkiezing ‘Beste Nederlandse Vrouwenthriller’. Ook over ‘Verkeerd gegokt’ ontving ze lovende recensies.

Sluw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Sluw
Auteur: José Kruijer
Genre: spannende roman
Uitgave: paperback, 342 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, april 2023
ISBN: 9789464641059
ISBN: 9789464641066 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Godijn Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.