donderdag 14 maart 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Waar kleur is, is leven' geschreven door Tineke Hendriks

 Roman over kunstenares Bep Rietveld


Waar kleur is, is leven

Bep (Elisabeth) Rietveld (1913-1999) was de oudste dochter van de ontwerper en architect Gerrit Rietveld. Haar relatie met hem was ingewikkeld: de jonge Bep is dol op haar vader, maar dat verandert als hij zijn gezin in de steek laat. Hálf in de steek laat, want voor de buitenwereld blijft hij getrouwd. Bep is razend op haar vader en jaloers op zijn vriendin, Truus Schröder, de medeontwerpster en bewoonster van het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Bep wil schilder worden, maar haar vader vindt dat de schilderkunst sinds Mondriaan dood is. Niemand kan er nog iets aan toevoegen. Kunstenares Charley Toorop is het niet met hem eens en geeft Bep schilderles, totdat deze zich in een onbezonnen huwelijk stort en na een scheiding in een tweede huwelijk vlucht, dit keer in Indië. Als de oorlog uitbreekt, belandt Bep met haar drie kinderen in een Japans interneringskamp. Daar tekent ze portretten van medegevangenen in ruil voor voedsel.

Na de oorlog vindt ze rust in een derde huwelijk en bij haar zes kinderen. Ze ontwikkelt zich tot portretschilder, maar de gecompliceerde band met haar vader blijft haar parten spelen.

 ‘Een levendig, beeldend geschreven verhaal over het aangrijpende leven van de dochter van Gerrit Rietveld.’ 
– Jessica van Geel, auteur van ‘I love you, Rietveld’


De auteur:

Na een carrière in de hulpverlening richtte Tineke Hendriks (Den Haag, 1949) zich op het schrijven. Ze begon met korte verhalen en schreef zes jeugdboeken, die werden vertaald in het Duits en het Koreaans, en de roman Beminde zusters (Querido). 
Bij Uitgeverij Orlando verscheen van haar De zee, de zee alleen, een roman over het bewogen leven van de Noorse kunstenares Betzy Akersloot-Berg, die zich op Vlieland vestigde.

Neem ook een kijkje op haar website.

Eerder las ik van deze auteur: De zee, de zee alleen.

Waar kleur is, is leven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Waar kleur is, is leven
Auteur: Tineke Hendriks
Serie: Vrouwen in de kunsten
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's met flappen
Uitgever: Uitgeverij Orlando, maart 2024
ISBN: 9789083375779


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.