zondag 3 maart 2024

29 februari 2024 presenteerde uitgeverij Magonia in samenwerking met Athenaeum boekhandel op het Spui in Amsterdam de nieuwe roman van Fleur Bourgonje: ‘Archipel’

 een vrouw, een verhaal, een leven


Archipel


Van eilanden die over de hele aarde verspreid liggen in vijvers, zeeën en oceanen is geen vasteland te maken, niet met een duw- of trekboot, ook niet met een pen waarvoor golfslag, afstand en tijd niet bestaan. Bijeen gedreven of bijeen geschreven vormen ze geen geheel, hooguit een versneden continent: een archipel. Zo is van herinneringen geen innerlijk vasteland te maken, geen consistent levensverhaal. Het is een verzameling ervaringen gekleurd door de hoogsteigen blik, een blik die aan verandering onderhevig is in de loop van een leven.

In ‘Archipel’ beschrijft Fleur Bourgonje gebeurtenissen die haar gemaakt hebben tot wie zij nu is.

De auteur over ‘Archipel’:

De objectieve waarheid over een leven bestaat niet. Zij is een steeds veranderend verhaal, even aan verandering onderhevig als alles wat leeft en gedacht en gevoeld wordt: een gefragmenteerd verhaal met als min of meer betrouwbare ijkpunten de data, jaartallen, plaats- of landnamen, archieven, dag- en kasboeken, foto’s, littekens.
Dit verhaal – deze mythe – is het enige wat we hebben, wat we menen zeker te weten dat we het hebben. We moeten het ermee doen want zo beleefden we het. Zo vertellen we het. Zo schreef ik het op.

De auteur:

Fleur Bourgonje (1946) werd geboren in een familie van Achterveldse hoefsmeden. Na een verblijf in Parijs eind jaren zestig woonde Fleur Bourgonje lange tijd in Zuid-Amerika, van waaruit ze reportages schreef voor onder andere De Groene Amsterdammer en een aantal Spaanstalige bladen. Voor haar literaire werk bereisde ze verschillende continenten. Terug in Nederland publiceerde ze met grote regelmaat gedichten, romans en verhalen. Ze ontving de Betje Wolffprijs voor haal hele oeuvre.

Neem voor meer informatie over de auteur en haar werk ook een kijkje op haar website.

De pers over eerder werk:

Literatuur die duidelijk maakt waar het om gaat, geschreven op het scherp van de snede
 – NRC Handelsblad

Het gaat Bourgonje erom een beeld op te roepen van onveranderlijk verlangen naar harmonie en schoonheid 
– De Groene Amsterdammer

Fleur Bourgonje werkt hardnekkig door aan een oeuvre dat zich door niemand de wet laat voorschrijven – Kees ‘t Hart, De Groene Amsterdammer

Archipel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Archipel
Auteur: Fleur Bourgonje
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover met stofomslag, 250 pagina’s
Uitgever: uitgeverij Magonia, februari 2024
ISBN: 9789492241665
NUR: 301
Met dank aan uitgeverij Magonia voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij Magonia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.